Україна і світ

ЄС та Україна підписали меморандум про допомогу на €5 млрд: перші кошти будуть у жовтні

У понеділок, 3 жовтня, підписано меморандум про надання Україні другого траншу макрофінансової допомоги в розмірі €5 млрд.

Про підписання документа між нашою державою та Євросоюзом синхронно оголосили прем’єр-міністр Денис Шмигаль та виконавчий віцепрезидент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс.

– ЄС підписав Меморандум про взаєморозуміння щодо надання Україні €5 млрд макрофінансової допомоги… Черговий жест ЄС, що має намір підтримати Україну в перемозі у цій війні, відбудові та прагненні до європейського майбутнього, – зазначив Шмигаль.

Він подякував Валдісу Домбровскісу та очільниці Єврокомісії Урсулі фон дер Ляєн за фінансову підтримку.

Домбровскіс, своєю чергою, оприлюднив фото підписаного документа. Він уточнив, що кошти будуть спрямовані на невідкладні потреби України, зокрема на виплату зарплат та пенсій.

– Радий підписати другий меморандум про взаєморозуміння з Україною відтоді, як Росія розпочала свою жорстоку війну. Цього разу Євросоюз надає Україні €5 млрд для закриття невідкладних потреб у ліквідності, виплати заробітних плат і пенсій, – поінформував Домбровскіс.

Він уточнив, що перша частина траншу надійде в середині жовтня, а наступні дві – пізніше цього року.

Як відомо, €5 млрд – це другий та найбільший транш із пакету макрофінансової допомоги ЄС на суму €9 млрд. Досі Україна отримала з нього один транш на €1 млрд.

Макрофінансова допомога в розмірі €5 млрд буде надана у вигляді довгострокових кредитів на вигідних умовах.

Крім того, Євросоюз планує схвалити виділення Києву ще €3 млрд з макрофінансового пакету.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Раніше виділення траншу на €5 млрд схвалили Європарламент та Рада ЄС.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-10-03 20:22:33

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин