Україна і світ

Як звернутися до Робочої групи ООН з питань насильницьких або недобровільних зникнень

Ілюстративне фото

Робоча група ООН з питань насильницьких або недобровільних зникнень допомагає сім’ям дізнатися про долю або місце перебування членів їхніх сімей. Крім того, Робоча група отримує, розглядає та передає державам повідомлення про насильницькі зникнення, подані родичами або правозахисними організаціями, з вимогою провести розслідування та пошуки і повідомити про результати. Йдеться у повідомленні Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими інформує про можливості.

Звернутись до Робочої групи можна двома способами:

  • завантажити форму, заповнити українською або іншою офіційною мовою ООН та надіслати електронною поштою на [email protected].
  • через онлайн-форму http://spsubmission.ohchr.org/англійською, французькою та іспанською мовами (будь ласка, виберіть “disappearances” при заповненні форми, щоб передати вашу інформацію до Робочої групи ООН з насильницьких або недобровільних зникнень. Не забудьте зберегти pdf файл, який згенерується після заповнення форми).

Таку форму можуть заповнювати родичі осіб, місце перебування яких невідоме, зокрема, не підтверджених країною-агресором через Міжнародний комітет Червоного Хреста (МКЧХ).

Коли рідні заповнюють цю форму, вони привертають увагу міжнародної організації до того, що росія не виконує ІІІ Женевську конвенцію (військовополонений має право повідомити близьким про місце свого перебування, або про його зміну).

Після заповнення форми Робоча група починає працювати над встановленням місця перебування зниклої особи. На жаль, росія повідомляє лише два статуси про стан: задовільний або незадовільний.

Водночас, коли людину підтверджує країна-агресор, шанси на гуманне поводження з нею зростають.

Таку форму слід обов’язково заповнити родичам цивільних, які перебувають у полоні, а також дітей, які незаконно вивезені до росії.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Форму листа англійською мовою можна завантажити тут.
Більше про Робочу групу ООН та її процедури можна дізнатися з відео.

Джерело: Інформаційне агентство АрміяInform
2023-02-17 01:24:39