Як зробити піцу в духовці: рецепт із дріжджового тіста та варіанти начинок

Піца – це не просто страва, а справжній кулінарний витвір, який вже давно об’єднує нас у моменти святкувань та й просто затишним вечором.
Чи можна приготувати смачну піцу вдома? Так, і це зовсім не складно!
Як зробити піцу в духовці та варіанти начинок, які підкорять ваш смак – читайте в нашому матеріалі.
В якому порядку йдуть інгредієнти на піцу
Порядок викладання інгредієнтів на піцу важливий для отримання ідеальної текстури та смаку: томатний соус – сир – начинка (ковбаски, гриби, овочі, оливки тощо) – приправи (базилік, італійські трави та інші) – оливкова олія (можна побризкати начинку невеликою кількістю олії перед випіканням).
За якої температури випікати піцу з дріжджового тіста
Оптимальна температура для випікання піци з дріжджового тіста у звичайній домашній духовці від 190 до 200 градусів. За такої температури піца швидко випікається, утворюється хрустка скоринка, а начинка добре прогрівається.
Важливо пам’ятати, що духовку краще попередньо розігріти до цієї температури, щоб забезпечити рівномірний прогрів.
Як приготувати дріжджове тісто для піци
Тісто – це основа справжньої піци. Від його якості залежить смак усієї страви, тому важливо правильно підійти до вибору інгредієнтів та процесу приготування.
Для якнайкращих результатів рекомендуємо використовувати борошно для піци та інші якісні продукти від перевірених українських виробників.
Класичний рецепт тіста для піци з дріжджами
Це найпопулярніший рецепт, який гарантує чудовий результат. Приготування такого тіста – це простий і перевірений спосіб отримати смачну основу для піци, яка порадує кожного.
Інгредієнти для тіста на 2 дека піци:
- 1 склянка теплої води
- 1,5 ч. л. сухих дріжджів
- 1 ч. л. солі
- 1 ст. л. цукру
- 3 ст. л. оливкової олії
- 3 склянки борошна
Приготування:
- У теплій воді розчиніть дріжджі та цукор. Перемішайте, щоб дріжджі повністю розчинилися.
- Додайте сіль, оливкову олію та ще раз добре перемішайте.
- Поступово додавайте борошно, замішуючи тісто.
- Сформуйте з тіста кулю, викладіть її в теплу миску і накрийте рушником. Залиште тісто у теплі на 40-45 хвилин.
- Після того як тісто підніметься, обімніть його та розділіть на 2 частини.
- Розкатайте кожну частину на присипаному борошном столі за розміром вашого дека.
- Викладіть тісто на змащене олією деко і готуйте піцу за обраними нижче начинками для піци.
Начинка для піци Маргарита
Простий, але дуже смачний класичний варіант піци, який подобається всім.
Інгредієнти:
- томатний соус з базиліком – 7-8 ст. л.
- моцарела – 220 г
- базилік – для прикрашання
Приготування:
- Покрийте основу томатним соусом.
- Викладіть натерту на грубій тертці моцарелу.
- Випікайте піцу в духовці, попередньо розігрітій до 190 градусів, 20-25 хвилин.
- Після випікання прикрасьте піцу базиліком.
Піца Пепероні
Цей варіант піци з ковбасками пепероні має особливий смак та пряний аромат.
Інгредієнти:
- томатний соус – 7 ст. л.
- ковбаски пепероні – 200 г
- оливки без кісточки – 7-10 шт.
- чері – 12 шт.
- моцарела або інший сир – 200 г
- базилік – для прикрашання
Приготування:
- Рівномірно розподіліть томатний соус на виложеному на деко тісті.
- Викладіть нарізані пепероні, оливки, помідори чері та посипте все тертим сиром.
- Випікайте піцу в духовці за 190 градусів близько 25 хвилин.
- Прикрасьте піцу перед подачею базиліком.
Варіанти начинок для піци
Для того, щоб піца кожного разу була різною і цікавою, можна експериментувати з начинками. Ось кілька ідей:
- Гавайська піца: шинка чи куряче філе, ананас, моцарела, томатний соус.
- М’ясна піца: фарш (яловичина, курка), бекон, моцарела, помідори.
- Вегетаріанська піца: гриби, болгарський перець, оливки, моцарела.
- Чотири сири: моцарела, пармезан, горгонзола, рикота.
Фото: Midjourney, ліцензія Сreative Commons 4.0.
Джерело ФАКТИ. ICTV
2025-02-04 11:18:00