Україна і світ

Як змінюється наш сон залежно від пори року — дослідження

Команда вчених з Клініки сну і хрономедицини в лікарні Святої Ядвіги в Берліні провела дослідження на предмет зміни структури сну людини в залежності від пори року.

Вчені показали, що навіть серед міського населення, яке традиційно страждає на порушення сну, люди сплять довше восени і взимку, ніж влітку.

– Можливо, це одне з найцінніших досягнень в еволюції людини – ця майже невидима сезонність на поведінковому рівні, – зазначив автор дослідження Дітер Кунц.

Зараз дивляться

У дослідженні сну (полісонмографії) взяли участь 292 добровольця, які не приймали ліки, що впливають на сон. Їх просили спати природним чином, без будильника, щоб можна було контролювати якість і тип сну, а також його тривалість.

Вчені виявили тонкі, але вражаючі зміни в залежності від пори року. Хоча загальний час сну виявився приблизно на годину довшим взимку, ніж влітку, цей результат не був статистично значущим. Однак швидкий сон взимку був на 30 хвилин довшим, ніж влітку.

Відомо, що швидкий сон безпосередньо пов’язаний з циркадними годинниками, на які впливає зміна освітлення. Хоча команда визнала, що ці результати необхідно буде підтвердити на великій групі здорових людей.

Як зазначив Кунц, незважаючи на те, що ми як і раніше працюємо без змін, взимку людська фізіологія пригнічується. За його словами, в лютому або березні виникає відчуття бігу на місці. Тому важливо пристосувати шкільні та робочі графіки до сезонних потреб у сні.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-02-17 10:20:04