Україна і світ

Як зберігати м’яту в холодильнику: правила та поради

Літо – період коктейлів із запашною та тонізувальною м’ятою. Щоб не бігти до кав’ярні, можна зробити прохолодний напій з цією ароматною зеленню або ж заварити чай із нею вдома, лише треба навчитися правильно зберігати м’яту в холодильнику. Основні правила та поради щодо цього питання – читайте у матеріалі Фактів ICTV.

Особливості м’яти та як обрати

У світі налічується понад 40 видів і  гібридів м’яти. Є шоколадна, апельсинова, яблучна, імбирна, карамельна тощо. Але найпопулярнішою є, звісно, перцева м’ята. Зазвичай, саме її додають до чаю та роблять із нею коктейлі.

Відомо, що регулярне вживання напоїв з м’яти виявляє помірну сечогінну дію. Також поряд із ментолом у листі м’яти перцевої міститься урсолова кислота. Ця речовина знижує холестерин, стимулює спалювання жиру і активізує ріст м’язів. Цинеол, який входить до складу листя рослини, має відхаркувальну і антибактеріальну дію. І це ще не всі переваги. Тож бачимо, що користь від напоїв з рослиною – чимала. Залишилось тепер навчитися обирати м’яту та правильно її зберігати у холодильнику.

Зараз дивляться

Зазвичай м’яту купують у магазинах чи на ринку. Перед тим як покласти її до свого кошика, подивіться на зовнішній вигляд рослини, чи немає на ній чорних плям та ознак гниття. Це надважливий момент.

Фото: Depositphotos

Якщо ж ви маєте власні грядки м’яти, то важливо навчитися правильно зрізати запашну зелень і заготовяти сировину. Для цього обирайте першу половину дня та суху погоду.

Для зберігання м’яту зрізають ножицями або ножем разом зі стеблами. Цю сировину краще не мити. Однак якщо в цьому є потреба, то робіть це обережно – покладіть м’яту у ємність з водою, а потім добре струсіть вологу. Далі обсохлі й підготовлені стебла зберіть у пучки і залиште висіти під навісом або розкладіть на рівній поверхні, наприклад, на папері чи тканині тонким шаром.

Щоб сировина рівномірно просушувалася, стебла радять подрібнити на шматки по 7-10 см. Сушити м’яту варто у провітрюваному приміщенні, уникаючи сонячних променів. Стебла відокремлюють від листя в уже висушеному вигляді. Зберігають м’яту перцеву в сухих, герметично закритих банках. Вона повинна дійсно досить щільно закриватися і не пропускати повітря. Краще брати скляну або пластикову тару (баночки, контейнери тощо). Також зберігайте м’яту подалі від сонячних променів.

До речі, раніше Факти ICTV вже розповідали більш детально, як сушити м’яту в домашніх умовах, зберігши її аромат.

Однак, якщо у вас невелика кількість м’яти, яку ви зможете спожити протягом короткого терміну, то можна її покласти до холодильника.

Скільки можна зберігати м’яту в холодильнику

Якщо зробити все правильно, то м’ята у холодильнику може зберігатися протягом не одного дня. Зазвичай, цей термін доходить й до трьох тижнів. А заморожена свіжа сировина здатна пролежати від трьох до шести місяців.

Фото: Depositphotos

Як правильно зберігати м’яту у холодильнику

Передусім дістаньте м’яту з пластикової ємності, якщо вона продавалась у такому контейнері. Далі загорніть ароматну сировину у вологий паперовий рушник. Перед цим варто змочити його у прохолодній воді та викрутити, щоби в ньому майже не лишилось рідини.

Далі, загорнувши пучок м’яти в паперовий рушник, покладіть його в герметичний пластиковий пакет на блискавці та поставте до холодильника. Такий метод вважається найкращим способом зберігання свіжої зелені, зокрема й м’яти.

Ще один хороший спосіб зберігання листя м’яти – у вузькій склянці або банці, частково наповненій прохолодною водою. Там ароматна зелень матиме вигляд як букет зрізаних квітів.

Однак перед цим, як і квіти кінчики м’яти потрібно вкоритити і лише після цього помістити у склянку з водою. Далі ароматний кущик вже можна ставити до холодильника. Обов’язково оновлюйте воду кожні кілька днів.

Як зберігати свіжу м’яту у холодильнику

Також м’яту можна зберігати замороженою, це продовжить її терміни. Для цього візьміть сировину та крупно наріжте листя м’яти, помістіть їх у форму для льоду.

Наповніть формочки водою та поставте її до морозильної камери. Після заморожування додайте кубики льоду до пластикового пакету на блискавці, використовувати у морозилці.

Коли захочете використати заморожену м’яту, просто помістіть кубик льоду в дрібне сито, дайте розтанути за кімнатної температури та процідіть воду. Нагадаємо, що заморожене листя м’яти здатне зберігатися від трьох до шести місяців. Ви також можете покласти кубики льоду з м’ятою просто у холодний чай або інші напої.

До речі, раніше Факти ICTV писали про народні та спеціальні засоби, які допоможуть швидко прибрати запах із холодильника.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-10 12:12:07