Україна і світ

Як впливає на наше самопочуття нестача йоду, навіть попри відсутність радіаційної небезпеки

Зазвичай про йод говорять при радіаційній небезпеці, але насправді цей мікроелемент може зарадити при апатії, депресії, при виникненні гормонального дисбалансу.

Йод напряму пов’язаний з функціонуванням щитоподібної залози, а її, у свою чергу, недарма називають першою скрипкою організму.

Якщо йоду не вистачає, розвивається гіпотиреоз — стан, коли щитоподібна залоза не виробляє достатньо гормонів. У дітей це може призвести до відставання в психічному та фізичному розвитку.

У дорослих брак цього елементу знижує ефективність роботи мозку, призводить до розвитку апатії і депресії. Та навіть до гормональних збоїв.

Специфічного аналізу для визначення йоду в організмі немає. Інколи в популяційних дослідженнях, які охоплюють людей усіх вікових груп, може використовуватися аналіз на визначення йоду в сечі — йодурія.

Певно, таке дослідження Global Iodine Nutrition Scorecard внесло Україну до переліку країн із недостатнім споживанням йоду.

Основною профілактикою йододефіцитних захворювань є вживання йодованої солі. Одна чайна ложка йодованої солі на добу — простий, дешевий та ефективний спосіб забезпечити необхідну потребу в цьому мікроелементі.

До того ж, ендокринологи вважають, що  йодовану сіль можна додавати в щоденний раціон дітей уже від одного року.

Допоможуть уникнути йоддефіциту і багаті на цей мікроелемент морепродукти — риба, морські водорості.

Але в жодному разі не варто самому собі призначати таблетовані препарати йоду. Бо це просто небезпечно!

Фахівці визначили, що щоденно людині необхідно до 1 мг (1000 мкг) йоду. Доза варіюється для дітей і вагітних. Якщо дозування буде перевищеним, у людей, схильних до аутоімунних захворювань щитоподібної залози,  можуть розвиватися зоб та гіпотиреоз, або, навпаки, — гіпертиреоз.

Джерело: Бережи себе

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-06-07 12:57:32

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин