Україна і світ

як війна вплинула на розвиток оборонних технологій

НАТО планує розширити співпрацю з Україною в галузі оборонних технологій і обмінюватися розвідданими про можливості Росії в галузі радіоелектронної боротьби, оскільки деякі члени організації знімають обмеження на здатність Києва вести війну.

Вплив війни на розвиток технологій

Російсько-українська війна підштовхнула Організацію Північноатлантичного договору виділити більше ресурсів на стримування кібербезпеки і відстеження військових технологій РФ, заявив цього тижня журналістам помічник генерального секретаря НАТО Девід ван Віл.

– Українці впроваджують інновації з дуже високою швидкістю. Але, звичайно, росіяни не дурні. Це означає, що інновації на полі бою – не статична річ. Це більше схоже на шахи, – сказав він у вівторок у Кракові.

Як зазначає Bloomberg, “нещодавні успіхи Росії” змусили союзників України послабити обмеження на зброю, яку вони постачають, а США і Німеччина вперше дозволили завдавати ударів по російській території. Раніше такі удари були заборонені через побоювання західних країн ескалувати конфлікт.

Зараз дивляться

За словами ван Віла, угоду, що запроваджує нові рамки для обміну інформацією, зокрема про ланцюжки поставок безпілотників, буде завершено до липневого саміту альянсу у Вашингтоні.

Одна з цілей програми – допомогти Україні стати великим постачальником технологій після закінчення війни. За словами ван Віла, НАТО також хоче повторити ті швидкі темпи впровадження і розгортання технологій, які спостерігалися в Україні після початку війни.

Ван Віл виступив на першому Форумі оборонних інноваторів – конференції, в якій узяли участь представники Києва, Брюсселя і Пентагону, а також десятки стартапів, що створюють обладнання для поля бою.

Військове постачання

На конференції представники НАТО і США, як пише Bloomberg, “часто із заздрістю” відзначали стрімкий розвиток технологій в Україні з початку війни.

Олександр Борняков, заступник міністра цифрових трансформацій України, дав журналістам у Кракові різку оцінку підходу своєї країни до закупівель.

Усе дуже просто. Якщо воно вбиває росіян, ми його купуємо, – сказав він.

За словами представників НАТО і українських чиновників, російська технічна стратегія значною мірою спирається на закупівлю безпілотників в Ірані і комплектуючих у Китаї. Російські військові обходять санкції, щоб купувати західні технології через сторонніх постачальників. Вони також розробили нові технології, зокрема такі, що дозволяють ухилятися від акустичних датчиків, встановлених для виявлення безпілотників.

Фото: Spetstechnoexportht/facebook

Глушіння GPS

Головною темою заходу стала протидія постійному глушінню Росією системи глобального позиціонування, що зробило неефективними деякі українські безпілотники та іноземну високоточну зброю.

Приписувані Росії перешкоди GPS дедалі частіше зачіпають країни-члени НАТО в Північній Європі, порушуючи польоти і морське сполучення в Прибалтиці та Фінляндії.

У відповідь на російські перешкоди українські інноватори розробляють безпілотники, які можуть картографувати місцевість без GPS, орієнтуючись за бортовими камерами і датчиками.

Захід у Кракові включав у себе сесію “швидкого знайомства” між стартапами та інвесторами, зокрема Інноваційним фондом НАТО, інвестиційним фондом у розмірі $1,1 млрд, запущеним торік, який уже почав укладати угоди.

Патрік Шнайдер-Сікорський, партнер NIF, каже, що багато розробників безпілотників, з якими він зустрічається, обіцяють, що їхні пристрої наступного покоління не залежатимуть від GPS.

Гонка озброєнь

Дехто женеться за іншими технологічними досягненнями у війні.

Як пише Bloomberg, і Росія, і Україна працюють над тим, щоб визначати місцезнаходження безпілотників за звуком. Шнайдер-Сікорський розповів, що нещодавно зустрівся з компанією, яка розробляє двигуни для безпілотників, які абсолютно безшумні.

– Це буквально гонка озброєнь, – сказав він.

Для українських стартапів, представлених на заході в Кракові, фінансування необхідне так само, як і технічний прогрес.

Ярослав Філімонов, керівник стартапу в галузі радіоелектронної боротьби Kvertus, каже, що успіхи Росії на полі бою не доводять, що в неї якісніші технології.

– Вони виграють кількістю. І бюджетами, – сказав він.

Нагадаємо, на початку квітня глава найбільшого німецького концерну з виробництва зброї Rheinmetall Армін Паппергер заявив, що європейським країнам слід всерйоз розглянути перспективу об’єднання і розвитку оборонного комплексу, оскільки в разі війни США не зможуть допомогти Європі.

Фото: Повітряні Сили ЗСУ

Джерело: Bloomberg

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-06-06 18:40:09