Україна і світ

Як щитовидка впливає на ріст волосся і до чого можуть призвести збої в її роботі – лікарі

Дисфункція щитоподібної залози може мати безпосереднє відношення до потоншення і випадіння волосся.

Лікарі пропонують кілька рішень для вирішення цієї проблеми. Причому вони акцентують свою увагу не на волоссі, а саме на щитоподібній залозі.

Які аналізи варто здати

– З мого досвіду, дисфункція щитовидної залози є основною причиною витончення волосся у жінок у перименопаузі, — каже ендокринологиня, докторка медичних наук Сара Готфрід.

Вона нагадує, що німецькі вчені підтвердили – гормони щитоподібної залози мають вирішальне значення для формування клітин (званих кератиноцитами), які складають волосяний стрижень

Зараз дивляться

На жаль, з віком щитовидка знижує свою активність на 133%.

Лікарі зазвичай при проблемах з випадінням волосся призначають аналіз крові на гормони житовидки – перевіряють рівень тиреотропного гормону, або ТТГ, вільний Т3, вільний Т4 і зворотний Т3, а також тест на наявність антитіл, таких як антитиреоглобулін.

Інколи результати вимагатимуть підсилити гормони щитовидки прийомом ліків. Але є й інші способи підвищити активність щитоподібної залози.

П’ять рятівних кроків для зменшення випадіння волосся

Перш за все:

  • збільшіть рівень вітаміну D;
  • відмовтеся від продуктів з глютеном;
  • перевірте склад тканини ваших легінсів;
  • після відвідин магазину мийте руки лише милом, а не дезінфікуючим засобом;
  • скоротіть спілкування мобільним телефоном до двох годин на добу.

Деякі з цих рекомендацій можуть видатися дивними, але це лише на перший погляд.

Що стосується вітаміну D.

Робота щитоподібної залози уповільнюється майже вдвічі, коли рівень вітаміну D падає занадто низько.

– Якщо концентрація вітаміну D нижче 30 нг/мл, допоможе прийом добавки, – каже ендокринологиня, докторка медичних наук Флоренс Коміт.

Щодо глютену.

Молекулярна структура глютену (білка в пшениці, ячмені та житі) схожа на гормон щитоподібної залози, і, якщо жінки страждають на непереносимість глютену, але не обмежують свій раціон, вони можуть наразитися на випадіння волосся.

– Імунна система шукає глютен і зрештою атакує щитоподібну залозу, схожу за структурою, — пояснює докторка.

Волосся на голові першим це відчує.

На додаток до очевидних джерел, таких як хліб і макарони, людям з непереносимістю глютену варто уникати упакованих продуктів, на етикетці яких зазначено “харчовий крохмаль” або “рослинний білок”. Обидва терміни вказують на наявність глютену.

Винні хімікати, що містяться в тканинах одягу і паперових грошах

Цікаві дослідження оприлюднив доктор медичних наук Алі Коен.

Він зазначив, що легінси та спортивні штани, часто містять волокна, виготовлені з пер- та поліфторалкільних речовин (PFAS).

Це хімікати, які роблять тканину водонепроникною та стійкою до плям. Але ці хімічні речовини також можуть порушити нормальну функцію гормонів щитовидної залози.

Вихід все ж є, і він не вимагає відмовлятися від зручного одягу.

– Виперіть новий одяг двічі перед тим, як одягнути. Це видалить майже 50% хімічних речовин, – запевняє доктор Коен.

Такі ж хімічні речовини, небезпечні для щитовидки, містять і магазинні чеки та паперові гроші. Мова йде про бісфенол А (BPA), який здатен блокувати роботу щитоподібної залози, зменшувати кількість гормонів, що вона виробляє.

На щастя, убезпечити себе так само просто – ретельно вимийте руки з милом і водою, і не використовуйте дезінфікуючий засіб, який лише пришвидшує проникнення бісфенолу А через шкіру.

Мобілку тримайте подалі від вуха

Мобілка, без якої ми не можемо уявити своє життя, теж сповільнює роботу щитовидки аж на 39%. Це якщо ми тримаємо телефон біля вуха понад дві години.

– Мобільний телефон біля вуха піддає щитоподібну залозу опроміненню електромагнітним полем і радіаційними хвилями, що притаманно бездротовим технологіям, – каже докторка Енн Луїза Гіттлман.

Гіттлман радить спілкуватися в чаті, або використовувати спеціальну гарнітуру, яка дозволить підключається до телефону на безпечній відстані.

Джерело: Womans World

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-06-04 20:43:17