Україна і світ

Як правильно ходити в супермаркет, щоб не купляти нічого зайвого

Хто з вас дивився фільм Фокус з Віллом Смітом та Марго Роббі у головних ролях? Для тих, хто ні – розповім, у чому там сіль.

За сценарієм герой Вілла Сміта, професійний шахрай (професія дісталася йому у спадок від батька, як і досвід), навчає головну героїню красти у людей так, щоб вони не знали, не помічали і не бачили цього.

Справа в тому, що то є фокус: ти відволікаєш увагу людини, та у той самий час крадеш у неї, наприклад, гаманець.

Тобто шахрай тримає ваш фокус уваги на чомусь, відволікає, а сам у цей момент робить крадіжку.

Я зрозуміла, що герой застосовує принцип роботи свідомості. Впевнена, що сценаристи Голлівуду чудово розуміються на тому, як працює свідомість, та добре вміють це використовувати у драматургії та сценарній справі.

Тому і нам із вами не завадило б дізнатися про цей принцип, і точно варто розібратися в тому, як це працює. Навіщо?

Тому що усе, чого ви дізнаєтеся від мене про механізми роботи мозку та свідомості ви зможете застосовувати у власному житті.

Один такий корисний лайфхак згодом буде трохи нижче.

Свідомість – це ніби такий собі монітор, проте мозок – то є системний блок. А яка ще особливість є у роботі свідомості? Свідомість у кожен окремий момент показує вам лише якусь частину інформації. Ось декілька прикладів, задля ліпшого розуміння.

Уявіть, що ви тримаєте в руках мапу, на якій усе дуже дрібно зображено та написано, і без лупи її читати неможливо. Так само працює і свідомість: ті збільшені зображення та написи, які ми бачимо крізь лупу – це і є та частина інформації, яку у даний момент висвітлює для нас наша свідомість.

Тільки якась конкретна ділянка мозку на даний момент часу працює, а вже яка – залежить від того, що ви на даний момент робите: дивитеся кіно, згадуєте дитинство, розмовляєте із колегою про робочі питання, думаєте про манікюр, або зачіску тощо. У цей час лупа (свідомість) бігає по мозку та різним його ділянкам і зрештою показує результат, видає відповідь на ваш запит.

Схожі процеси відбуваються, якщо подивитися крізь підзорну трубу, телескоп, або, якщо взяти до рук будь-яку порожню трубку та подивитися крізь неї. Ви побачите лише шматок великої картини, а більше нічого не можна роздивитися. І лише пересуваючи трубку, можна побачити щось інше, додаткове, коли зображення зміниться.

Ще приклад. Любите дивитися танцювальні шоу? Прожектор висвітлює щось вибіркове на сцені, а ви у якості глядача у темному залі бачите тільки те, на що світить той прожектор і більше нічого.

Саме так працює промінь уваги.

Що я зрозуміла про покупки в супермаркеті – увага, лайфхак! Чи бувало із вами таке, що ви купували у магазині зовсім не те, за чим прийшли?

Нещодавно я пішла за молоком (без нічого, із пустими руками), а прийшла додому з повними пакетами. Та коли зробила каву, я зрозуміла, що молока немає! Магія? Навряд чи.

Я часто буваю в ситуації, коли мені потрібен конкретний товар, і я витрачаю багато часу, щоб його знайти. Чому ж таке відбувається? Супермаркети чудово знають як треба розставляти товар по полицях, бо, на їхню думку, ви маєте купити те, що вигідно магазину, а не ті товари, по які прийшли насправді.

Їм потрібно продати вам найдорожче, товари із великою націнкою магазину. Вигідне вам, корисне, смачне – буде розставлене десь по куточках, якнайдалі заховано від ваших очей.

Тому, мій лайфхак на сьогодні: завжди ходіть до магазину із власноруч складеним списком – реєстром покупок.

Ваша увага завжди буде зосереджена на ньому, тому ви просто не купуватимете те, що поза списком, (тобто те, що вам насправді не треба). Візьміть це собі за правило, і ви зможете заощадити чимало коштів.

Тим, хто вже ходить за покупками зі списком – браво! Ви просунутий користувач торгових мереж. А якщо ви і бюджет докладний ведете і не купуєте зайвого – ну, тоді вам щиро аплодую стоячи!

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Але насправді таких людей не так вже і багато, тому, напевно, комусь порада стане в нагоді.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-04-01 23:40:29

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин