Україна і світ

Як отримувати соціальні виплати на окупованих територіях

Під час війни Україна виконує обов’язки перед своїми громадянами навіть на тимчасово окупованих територіях (ТОТ).

Людям в окупації та в зонах активних бойових дій продовжують щомісячне нарахування пенсій та інших грошових допомог.

Зокрема, з 1 січня 2023 року автоматично без звернення громадян продовжено виплату низки раніше призначених пільг. Міністерство соціальної політики пояснило, як українцям на ТОТ отримувати соціальні виплати від держави.

Зараз дивляться

Як отримувати соцвиплати на окупованій території

Якщо до війни виплати перераховували на банківську картку, то й зараз гроші продовжують надходити на рахунок виданої раніше картки.

Якщо до війни виплата відбувалася через Укрпошту, яка нині не має технічних можливостей працювати на тимчасово окупованих територіях, кошти людей зберігаються на автоматично створеному рахунку в Ощадбанку.

Щоб забрати свої виплати, потрібно особисто звернутись до відділення Ощадбанку з паспортом та підписати договір банківського рахунку.

Якщо в Укрпошти з’явиться технічна можливість відновити роботу, то Ощадбанк поверне виплати. Відповідно, людина зможе отримати свої кошти знову через Укрпошту за місцем проживання.

Твої гроші нікуди не зникли! Як отримувати соціальні виплати на окупованих територіях / 6 фотографий

Люди, які перебувають в районі бойових дій або на деокупованій території, за бажанням можуть написати заяву про зміну способу виплати грошової допомоги та отримати кошти через будь-який інший уповноважений банк або робоче відділення Укрпошти. 

Подати відповідну заяву можна через сільського, селищного, міського голову, старосту або начальника військової адміністрації населеного пункту.

Після деокупації та відновлення роботи органів соціального захисту населення процедура нарахування державних допомог буде такою ж, як і до війни.

Матеріал підготовлено в рамках інформаційної кампанії Життя в окупації.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Більше корисної інформації шукайте на сайті Dovidka.info від Центру стратегічних комунікацій.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-03-01 23:11:09

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин