Україна і світ
Хрустики на будь-який смак: рецепти на горілці, молоці або кефірі
Хрустики, або як ще їх називають вергуни – такі знайомі та улюблені багатьма смаколики родом із дитинства. Але й зараз рецепт хрустиків не забутий, і багато господинь із задоволенням готують цю хрустку смакоту.
Насправді, щоб приготувати хрустики в домашніх умовах, нам знадобляться тільки доступні інгредієнти, які є на кожній кухні. Головне – гарний настрій під час приготування.
Як приготувати хрустики на горілці
Інгредієнти:
- борошно – 400-450 г
- яєчні жовтки – 4 шт.
- горілка – 1,5 ст. л.
- цукор – 1 ст. л.
- сіль – 1/2 ч. л.
- сметана (густа) – 5 ст. л.
- олія – для смаження
- цукрова пудра для посипання – до смаку
- додатково: паперовий рушник
Приготування:
- Просіяне борошно змішуємо з цукром і сіллю. Додаємо жовтки, сметану і вливаємо горілку. Замішуємо тісто до гладкої однорідної маси – бажано місити не менше 10 хвилин.
- Поміщаємо тісто в холодильник на 15-30 хвилин.
- Тісто тонко розкачуємо і вирізаємо смужки. Кожну смужку розрізаємо посередині й протягуємо інший кінець.
- В глибокій сковороді або каструлі розігріваємо олію і смажимо хрустики по 1 хвилині з кожного боку.
- Викладаємо вироби на паперовий рушник, щоб прибрати зайву олію.
- Потім хрустики посипаємо цукровою пудрою.
Бажано перед смаженням заготовити багато хрустиків або й усі, бо смажаться вони дуже швидко.
Хрустики – рецепт на кефірі
Інгредієнти:
- кефір – 250 мл
- цукор – 4 ст. л.
- ванільний цукор – декілька дрібок
- сіль – декілька дрібок
- яйця – 2 шт.
- олія (для тіста) – 2 ст. л.
- розпушувач – 5 г
- борошно – 500 г
- олія – для смаження
Приготування:
- У миску вливаємо кефір кімнатної температури, додаємо цукор, сіль, ванільний цукор і гарно перемішуємо.
- Потім додаємо яйця, вливаємо олію і ще раз перемішуємо.
- Поступово вводимо борошно, просіяне з розпушувачем і замішуємо тісто.
- Перекладаємо тісто в харчову плівку і кладемо в холодильник на 20 хвилин.
- Готуємо хрустики так, як прописано в першому рецепті. Смачного!
Хрустики – рецепт на молоці
Інгредієнти:
- молоко – 100 мл
- яйця – 5 шт.
- сіль – дрібка
- цукор – 1 ст. л.
- борошно – 550-600 г
- олія – для смаження
- пудра цукрова для прикрашання – до смаку
Приготування:
- Яйця збиваємо з цукром та сіллю. Потім вливаємо молоко і гарно перемішуємо.
- Поступово додаємо просіяне борошно і замішуємо тісто. Тісто витримуємо на холоді не менше 20 хвилин.
- Потім тісто тонко розкатуємо і нарізаємо смужками товщиною 1,5 см. Посередині кожної смужки робимо розріз і протягуємо інший кінець.
- Смажимо хрустики в розігрітій олії з кожного боку до золотавого кольору.
- Виймаємо вироби і залишаємо, щоб стекла зайва олія.
- Посипаємо хрустики цукровою пудрою.
Фото: Depositphotos
Джерело ФАКТИ. ICTV
2025-01-31 12:14:00