Суспільне мовлення

Волонтери-мальтійці на Львівщині організовують мобільні ігрові простори для дітей

Мальтійська служба допомоги започаткувала проєкт мобільних ігрових просторів у трьох областях на Заході країни. Щотижня працівники служби вирушають кольоровим мікроавтобусом до дітей в різні громади області. Про це в ефірі “Українського радіо Львів” розповіла психологиня Мальтійської служби допомоги Олена Романова.

Це можуть бути школи, дитячі садки, лікарні, дитячі будинки. Туди їдуть аніматори, арттерапевти та психологи. Вони везуть із собою багато різного інвентарю — спортивне приладдя, ігри, музичні інструменти.

“Ми започаткували цей проєкт через стрес, який в умовах війни ми всі переживаємо щодня, попри те, в якій області перебуваємо”, — каже психологиня Мальтійської служби допомоги Олена Романова.

Волонтери-мальтійці на Львівщині організовують мобільні ігрові простори для дітей. Фото: Мальтійська служба допомоги

За її словами, під час війни дорослі мають менше сил, щоби допомагати дітям і ділитися власним ресурсом, а психоемоційне навантаження є постійним і його потрібно витримувати.

“Ми намагаємося цим проєктом дати трохи тієї допомоги, щоби діти розвивалися повноцінніше і здоровіше, наскільки це можливо в теперішніх умовах. Ми намагаємося трохи компенсувати цей стрес”, — каже психологиня.

Для дітей з молодшої вікової групи готують більше рухливих забав, тому що через війну ці діти менше рухаються.

“Психологи прописали, що найліпше робити для розвитку великої моторики, для зняття емоційної та м’язової напруги”, — розповідає Олена Романова.

Натомість для старшокласників розроблені програми з іншими видами активності, зокрема, арттерапія, щоби можна було трохи подумати, проговорити, іншим чином разом прожити накопичену напругу.

“Вони можуть це виразити те, що відчувають, трішки виплеснути те, що вони переживають. Бо навіть якщо йдеться про райони далі від лінії фронту, то діти все одно бачили кадри з війни у ТБ чи інтернеті, чули про від батьків чи інших дорослих. Ми всі це переживаємо, дитині це пережити складно, тому вона отак може через творчість, гру чи рух, опрацьовувати ці переживання”, — каже психологиня.

Волонтери-мальтійці на Львівщині організовують мобільні ігрові простори для дітей

Волонтери-мальтійці на Львівщині організовують мобільні ігрові простори для дітей. Фото: Мальтійська служба допомоги

За її словами, такі поїздки мають не лише одноразовий ефект, бо під час зустрічей дітей вчать певних вправ, які вони можуть робити й надалі, щоби допомогти зняти напругу чи емоційно розвантажитися.

“В одній школі ми показували дітям вправи для емоційного розвантаження і зняття напруги з елементами білатеральної стимуляції, яка дозволяє розслабитись, то старшокласники почали робити такі вправи учням молодшої школи, хоча ми цього не підказували. Але їм це настільки сподобалося, що діти самі взялися допомагати іншим учням і вчителі їх в цьому підтримали”, — зазначила Олена Романова.

На її думку, такі заходи допомагають дітям ставати більш самозарадними, а отже й більш стійкими до стресу, який все ще залишається.

За словами Олени Романової, фахівці з Мальтійської служби допомоги щотижня їздять: до малечі вже побували у Самборі, Червонограді, Давидові, Брюховичах. Запросити мобільний ігровий простір до себе можна, сконтактувавши з представниками проєкту через вебсторінку Мальтійської служби допомоги або через сторінки у соціальних мережах.

Читайте також

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

У Львові Мальтійська служба допомоги облаштує майстерню протезування при реабілітаційному центрі “Незламні”


Джерело: Суспільне мовлення України