Україна і світ

Вогонь Паралімпійських ігор у запалено: тепер його перевезуть до Парижа

За два тижні після того, як відбулася церемонія закриття Олімпійських ігор у Парижі, у центрі уваги опинилися Паралімпійське змагання, аналогічне Олімпіаді.

Про це 24 серпня повідомили на офіційній сторінці Паралімпійських ігор у соцмережі X (Twitter).

Паралімпійські ігри в Парижі: початок

У суботу британські паралімпійці Елен Рейнсфорд і Грегор Юен запалили вогонь у Стоук-Мандевіллі, селі на північний захід від Лондона, яке вважається місцем народження Паралімпійських ігор.

Зараз дивляться

Тепер вогонь вирушить до Франції під Ла-Маншем, де пройде чотириденну естафету від берегів Атлантичного океану до пляжів Середземного моря, від гір у Піренеях до Альп.

Подорож символічного смолоскипа завершиться в Парижі в середу під час церемонії відкриття Паралімпійських ігор – запаленням унікального олімпійського казана, прикріпленого до повітряної кулі, що пролітатиме над французькою столицею щовечора впродовж 11 днів змагань.

Церемонія запалювання Паралімпійського вогню бере свій початок у британському регіоні Бакінгемшир, де 1948 року вперше було проведено Ігри в Стоук-Мандевіллі для невеликої групи спортсменів-візочників, які отримали травми хребта під час Другої світової війни.

Автором ідеї був Людвіг Гуттманн, єврейський нейрохірург, який втік із нацистської Німеччини і працював у британській лікарні Сток-Мандевіль. У той час травму хребта вважали смертним вироком, і пацієнтам забороняли рухатися. Гуттманн змушував пацієнтів сидіти і працювати м’язами, а як спосіб підтримки мотивації вибрав змагання.

– Не знаю, як ви, але я відчуваю його присутність тут сьогодні, без сумніву, – сказав Ендрю Парсонс, президент Міжнародного паралімпійського комітету, на суботній церемонії запалювання вогню, кажучи про Гуттманна.

Президент оргкомітету Париж 2024 Тоні Естангуе заявив, що за два тижні після закриття Олімпійських ігор столиця Франції “горда і схвильована” тим, що прийме 17-ті за рахунком змагання – перші в історії Франції.

– Ми готові зробити цю подію унікальною і такою, що запам’ятовується для Франції і всього світу, – сказав Естангуе.

Ігри в Сток-Мандевіллі згодом переросли в перші Паралімпійські ігри, які відбулися в Римі 1960 року. Церемонія запалювання вогню спадщини в Сток-Мандевіллі вперше відбулася перед Паралімпійськими іграми в Лондоні 2012 року.

Факел Паралімпійських ігор

У неділю смолоскипне полум’я перетне море, як і його олімпійський аналог, що прибув до Франції з Греції в травні, але цього разу через тунель під Ла-Маншем, щоб ознаменувати початок паралімпійських змагань.

Група з 24 британських спортсменів вирушить у підводну подорож 50-кілометровим тунелем. У середині шляху вони передадуть полум’я 24 французьким спортсменам, які доставлять його на берег у Кале. Від нього будуть запалені 12 смолоскипів, що символізують 11 днів змагань і церемонію відкриття.

Опинившись на французькій землі, 12 відростків полум’я розійдуться в різні боки, щоб дати старт паризькій Олімпіаді та відродити ентузіазм до Ігор.

Серед 1000 факелоносців будуть колишні паралімпійці, молоді параспортсмени, волонтери паралімпійських федерацій, новатори в галузі передової технологічної підтримки, люди, які присвятили своє життя людям із порушеннями здоров’я, і ті, хто працює в некомерційному секторі, підтримуючи доглядальниць.

Вони пронесуть полум’я 50 містами країни, щоб привернути увагу до спільнот, які прагнуть сприяти інклюзії в спорті та підвищенню обізнаності про життя людей з обмеженими можливостями.

Фото: Paralympic games

У неділю в Парижі буде запалено незвичайне полум’я на честь 80-ї річниці визволення столиці Франції від окупації нацистською Німеччиною під час Другої світової війни.

Під час естафети будуть відзначені місця, де розвиваються параспорт, а також місця, де виросли знамениті паралімпійці, наприклад, Лор’ян, батьківщина дворазового золотого медаліста Паралімпійських ігор з вітрильного спорту Дам’єна Сегена. Естафета також зупиниться в Блуа, де є спортивний комплекс, названий на честь паралімпійської легкоатлетки Марі-Амелі Ле Фур, володарки дев’яти медалей, зокрема двох золотих у Ріо.

Естафета пройде через Шалон-ан-Шампань, де розташований єдиний у Франції спортивний зал, призначений для полегшення доступу до спорту людям з обмеженими розумовими можливостями. А також Руан, Шартр і Труа, які пропонують цілу низку дисциплін, від хокею на санчатах до пара-тенісу, пара-тріатлону, адаптованого бейсболу та пара-скелелазіння.

Вогонь зупиниться в Шамблі, який, завдяки трьом спортивним спорудам, пристосованим для параспорту, слугує місцем проведення тренувальних таборів поряд із Довілем та Антібом.

Коли розпочнуться Паралімпійські ігри

Уже в середу, 28 серпня, 12 вогнів знову стануть єдиним цілим, коли естафета з передачею вогню завершиться в центрі Парижа після відвідування історичних місць на знаменитих бульварах і площах міста, а потім запалення котла під час тригодинного шоу відкриття.

Цього разу казан вперше використовується в історії Олімпійських ігор, який буде запалено без використання викопного палива. Він використовує воду та електричне світло і прикріплений до повітряної кулі. Раніше він уже здійснив перший проліт під час церемонії відкриття Олімпіади.

Кожного дня Паралімпійських ігор казан пролітатиме на висоті понад 60 метрів над садами Тюїльрі із заходу сонця до 2 години ночі.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Фото: Paralympic games

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-24 23:49:39