Україна і світ

Виселення УПЦ МП з Києво-Печерської лаври: яка ситуація зараз

Фото: Факти ICTV

29 березня 2023 року Національний заповідник Києво-Печерська лавра розірвав договір оренди з Українською православною церквою (донедавна МП), зокрема щодо користування Нижньою лаврою. Причиною стало порушення орендних умов представниками УПЦ (МП). Ченців та священнослужителів заздалегідь попередили, що договір не будуть продовжувати.

Значна частина ченців все ж покинула територію лаври, прихопивши із собою майно. А ті, хто залишився, не мали наміру та бажання виїжджати.

Факти ICTV дізналися, що відбувається в Києво-Печерській лаврі за рік після виселення представників УПЦ (МП).

Зараз дивляться

Судові тяганини за лавру

Упродовж весни 2023 року комісія Міністерства культури займалася прийманням та переданням 79 споруд Лаври, якими безоплатно користувалися ченці УПЦ. Міністерській комісії неодноразово чинили перешкоди як  священики на чолі з митрополитом Павлом Лебедем, так і віряни УПЦ (МП). 5 червня 2023 року перевірки завершилися, і УПЦ (МП) зобов’язали звільнити приміщення. А далі почалися суди.

Нагадаємо, що з січня 2023 року обʼєкти верхньої лаври — Успенський собор і Трапезний храм преподобних Антонія та Феодосія Печерських перейшли в користування Православної церкви України. УПЦ подала до суду, адже хотіла й надалі мати доступ до церков та проводити богослужіння.

У червні Господарський суд Києва відмовив у задоволенні позову УПЦ, мотивуючи тим, що договір, підписаний із заповідником у 2016 році, не продовжили у 2023 році. Тому суд дійшов висновку, що за відсутності додаткових угод позивач (монастир УПЦ МП — Ред.) не має права користуватися будівлями Успенського собору та Трапезної церкви з Трапезною палатою.

У серпні 2023 року Господарський суд Києва визнав законним розірвання договору безоплатного користування приміщенням нижньої лаври, який уклали Свято-Успенська Києво-Печерська Лавра (чоловічий монастир) УПЦ (МП) і Національний заповідник Києво-Печерська лавра.

28 липня УПЦ (МП) подала апеляцію про усунення перешкод у користуванні майном на території верхньої лаври, але розгляд не почали, бо до справи не доєднали попередні матеріали. Саме ж апеляційне провадження відкрили на вже початку вересня. Суд досі триває.

Факти ICTV поцікавилися у намісника Свято-Успенської Києво-Печерської лаври єпископа Православної церкви України (ПЦУ) Авраамія, що відбувається в лаврі за рік після виселення.

За рік ситуація не змінилася

1201080

УНІАН

За словами владики Авраамія, з моменту розірвання договору між заповідником Києво-Печерська лавра та УПЦ (Московського патріархату) минув рік, але жодних кардинальних змін на території Нижньої Лаври не відбулося.

Зараз тривають судові процеси, тяганини, а представники Московського патріархату наполягають на тому, що не залишать монастир, допоки не буде рішення суду. Кілька корпусів були опечатані як заповідник, але більшість із них досі використовують представники МП. Їхнє перебування на території Нижньої лаври також незаконне, хоч би що вони говорили, зауважує намісник лаври від ПЦУ.

Настоятель наголошує, що рішення апеляційної інстанції досі немає, засідання постійно переносяться, бо якісь матеріали не донесли, хтось захворів, хтось не з’явився. З’являється багато причин, чому суди переносяться, а представники УПЦ (МП) сподіваються, що щось зміниться саме на їхню користь.

– Таким чином вони чіпляються за лавру будь-яким способом, щоб тільки звідти не йти. Це й зрозуміло. Бо втративши лавру, вони втрачають усі впливові важелі у нашій державі. Лавра для них – це надзвичайно важливе місце, де майже 35 років формувалася ідеологія “русского міра”, – наголосив єпископ Авраамій.

Після судів УПЦ МП доведеться піти

За словами намісника лаври, якщо суди стануть на сторону України, то представникам УПЦ (МП) таки доведеться звільнити територію монастиря. І куди саме податися, ченці та священники напевне знають, як робили це ще рік тому, коли поспіхом виїжджали та вивозили майно.

– Вони (УПЦ МП, – Ред.) були налаштовані ще тоді залишити лавру, але коли побачили певне послаблення зі сторони держави, то скористалися цим і досі сидять там, – зауважив єпископ ПЦУ.

Яка ситуація на території нижньої лаври

1178601

УНІАН

Єпископ Авраамій розповів, що зараз на території нижньої лаври досі живуть ченці Московського патріархату, хоча їх не так багато, як було до виселення.

– Багато хто залишив Україну, поїхав до Європи. Багато хто знайшов інші місця, де жити. Та ті, хто лишився в лаврі, продовжують своє служіння, продовжують надалі пропагувати “русскій мір”. Тому фактично вони і надалі залишаються, я б сказав, господарями на території нижньої лаври, попри ухвалені державою рік тому рішення про повернення всього майна Києво-Печерської лаври у державну власність, – зауважив намісник лаври.

За його словами, на території Нижньої лаври священники Московського патріархату, зокрема митрополит УПЦ Онуфрій, регулярно проводять богослужіння. Вони використовують храм преподобного Агапіта, куди миряни мають вільний доступ.

Проте на решту території Нижньої лаври у вірян обмежений доступ.

Тобто фактично їхнє (УПЦ МП) перебування в лаврі триває й надалі, а за рік нічого не змінилося, наголошує єпископ.

До речі, під час богослужіння священники УПЦ продовжують згадувати московського патріарха Кирила, який  “благословляє” війну та вбивство українців. Проповіді УПЦ (МП) надалі проводять російською мовою.

– Ще хочу сказати, що коли Україна на фронті зазнає в чомусь поразки, то це тішить представників УПЦ (МП). Керівництво розказує своїм ченцям, що треба лише почекати і все рано чи пізно закінчиться на користь Росії, – розповідає єпископ Авраамій.

Він наголошує, що в нинішніх реаліях просто страшно таке чути. Бо коли щодня по українських містах прилітають російські ракети, то від представників Московського патріархату можна почути такі висловлювання: Слава Богу, так і треба, це за гріхи, на все воля Бога.

Що з готелями на території нижньої лаври

1180107

УНІАН

Минулого року, коли Національний заповідник розпочав процедуру повернення монастирських будівель державі, зокрема й готелів, розташованих на території нижньої лаври, невідомі особи, які не мали жодного стосунку до монастиря, забарикадувалися в них.

Представники УПЦ (МП) стверджували, що ці люди не мають їжі, медикаментів тощо. До сьогодні там залишаються люди, але їх помінялося кілька змін.

Така ситуація з готелями також є наслідком затягування судових процесів, наголосив єпископ Авраамій.

Пропаганда “русского міра”

12 листопада 2022 року священник ПЦУ Михайло Омелян у Facebook опублікував відео, на якому віряни у храмі Києво-Печерської лаври моляться за Росію. Святий отець тоді зауважив, що повномасштабна війна в Україні триває вже понад пів року, російські війська наробили біди в Бучі, Бородянці, Маріуполі, на Харківщині, а в цей час у центрі Києва прославляють Росію. На ситуацію звернули увагу в СБУ.

І тоді ж, з листопада, Служба безпеки України взялася активно перевіряти осередки УПЦ МП по всій Україні і Києво-Печерську лавру зокрема.

Києво-Печерська лавра

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-03-29 10:00:58

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин