Україна і світ

відстрочка від мобілізації в Україні

4 червня 2024 року Кабінет міністрів України ухвалив рішення про автоматичне продовження бронювання для тих військовозобов’язаних, термін дії відстрочки яких закінчувався після 7 травня 2024 року. Це стосується всіх, хто отримав відстрочку відповідно до постанови №76.

Ситуацію щодо бронювання працівників ДСНС прокоментувала адвокат ЮКК DE-JURE Лариса Кісь.

Чи підлягають мобілізації працівники ДСНС  

Працівники ДСНС мають відстрочку від мобілізації ще на три місяці. Міністерство економіки не буде видавати нових наказів щодо цих відстрочок, адже продовження відбувається автоматично. 

Зараз дивляться

Це рішення ухвалено з метою забезпечити стабільну роботу підприємств, які критично важливі для економіки та оборони країни, та зменшити адміністративне навантаження на бізнес та органи влади. 

– Тобто до серпня заброньовані працівники ДСНС не позбавляються цього статусу, – сказала адвокат.

Скільки працівників ДСНС мають бронь від мобілізації 

Згідно з п. 2 ч. 1 ст. 25 закону України Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію, бронюванню підлягають військовозобов’язані, які працюють в ДСНС. Але не було визначено, який відсоток співробітників цих структур може мати бронь, на відміну від службовців, визначених у п. 1 ч. 1 цієї статті. 

Згідно з ч. 2 цієї статті, обсяги бронювання, крім закону, визначаються Кабінетом міністрів України. 

Чи мобілізують 50% працівників ДСНС 

5 червня ТГ канал Гончаренко розмістив допис, що уряд ухвалив постанову, яка передбачає бронювання, зокрема працівників ДСНС, в обсягах не більше 50%. Він додав допис з фотокопіями документа Мінекономіки від 03.06.2024 № 2704-02/40455-01 з підписом міністра Юлії Свириденко — нової редакції Порядку бронювання військовозобов’язаних під час воєнного стану (раніше затвердженого Порядку КМУ від 27.01.2023 № 76, в який вже неодноразово вносилися зміни). 

Зокрема, в абзаці 3 п. 5 цього документа передбачено бронювання працівників ДСНС в обсягах не більше 50% кількості військовозобов’язаних працівників станом на 18.05.2024. 

Проте на сайті уряду станом на 6 червня 2024 ця постанова не оприлюднена. Одночасно петиція щодо Броні для усього особового складу пожежної охорони та служби надзвичайних ситуацій, оперативно-рятувальної служби та інших працівників цивільного захисту 4 червня 2024 року набрала необхідну кількість голосів та станом на 06.06.2024 перебуває на розгляді Кабінету міністрів України. 

– Бронювання зазвичай триває до двох місяців, а бронь надається на 6 місяців. Тож для завчасного бронювання працівників керівники ДСНС повинні подавати документи вже зараз, – зазначила адвокат.  

За подання на бронювання всіх військовозобов’язаних, якщо підтвердять квоту у 50%, у погодженні бронювання буде відмовлено. Тоді керівники ДСНС, мобілізації яких зараз немає, повинні будуть подавати нові заяви. 

Петиція про бронювання усіх працівників ДСНС до серпня може бути розглянута, а обсяг бронювання змінений. 


ДСНС, Мобілізація

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-06-06 20:21:01