Україна і світ

Від котлів, печей і навіть генераторів: як вберегтися від отруєння чадним газом

Із початку опалювального сезону в Україні трапилися сотні випадків отруєння чадним газом.

За даними Міністерства охорони здоров’я України та Державної служби з надзвичайних ситуацій (ДСНС), за листопад 368 людей отруїлися чадним газом, і 92 з отруєних – це діти. 20 людей померли.

Не менш сумна статистика очікує і грудень. Лише за перший тиждень цього місяця 97 людей отруїлися, 25 із них діти. Кількість летальних випадків – 14.

Чадний газ може виділятися як під час використання пічного опалення, так і під час використання індивідуальних котлів.

Є ситуації, коли котли ламаються через відключення світла. Тож у ДСНС закликають регулярно перевіряти котли, викликати майстра для перевірки перед опалювальним сезоном або навіть протягом сезону, якщо є бодай якісь підозри.

Так слід перевіряти і пічне опалення, чи не пропускають груби і печі чад. Можна встановити датчики чадного газу, які працюють на акумуляторах.

– На ринку зараз продаються детектори чадного газу, люди можуть убезпечити себе, придбавши цей детектор, встановивши його в приміщенні. Він буде будильником: навіть якщо людина спить у цей час, від подаватиме гучні сигнали і розбудить людину, – зазначив речник ДСНС України Олександр Хорунжий.

Чадний газ виділяється і під час використання генераторів. Саме тому їх наполегливо закликають ставити лише на вулиці і подалі від вікон, через які можуть проникати випари.

У приміщенні, у підвалах, у цокольних приміщеннях і тим паче на балконах ставити їх категорично заборонено.

– Це як знаєте залишити автомобіль у гаражі, потім його закрити, людина отримує високу концентрацію СО2, отруюється і помирає, – пояснив Хорунжий.

Речник ДСНС розповів Фактам ICTV, що був такий реальний випадок, коли родина отруїлася випарами від генератора, який стояв на вулиці, але близько під вікном.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Проблема в тому, що чадний газ не має ні смаку, ні запаху. Симптоми отруєння – головний біль, запаморочення, порушення координації, біль у грудях, блювота, втрата свідомості. У таких випадках потрібно негайно викликати лікаря.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-12-13 23:25:53

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин