Україна і світ

Верховна Рада ухвалила закон про підтримку наукової роботи у ЗВО

Верховна Рада України ухвалила закон Про підтримку наукової роботи в закладах вищої освіти.

Підтримка наукової роботи у ЗВО

За інформацією Міністерства освіти і науки, в аудиторії має з’явитися більше практиків, а викладачам-науковцям має вивільнитися більше часу та ресурсів для досліджень, результатами яких вони зможуть ділитися зі студентами.

– У поєднанні з ухваленим законом Про індивідуальні освітні траєкторії результатом ініціатив стане те, що у студентів з’явиться більше вибору предметів (спеціальних курсів). Так покращиться якість вищої освіти в кожному закладі й системі загалом, – йдеться у повідомленні.

Згідно з ухваленим законопроєктом №9600, передбачено зменшення навчального навантаження з наявних 600 годин до 400-500 годин на рік. Це залежатиме від обсягу наукової роботи, яку виконуватиме працівник.

Зараз дивляться

Щонайменше 30% навантаження має становити наукова робота, пояснив міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров.

– Ще пропонуємо гнучку систему стимулів і винагород для викладачів за дійсно ефективну наукову діяльність, щоб не було статей для галочки, – наголосив очільник Мінцифри.

Облік годин наукової роботи

У МОН наголосили, що облік годин наукової роботи працівників самостійно вестимуть ЗВО, а закон визначає відсоткові межі співвідношення трьох основних компонентів посадових обов’язків викладача: наукової, навчальної та організаційно-методичної роботи.

Працівники матимуть можливість проводити наукову роботу в обсязі не менше ніж 30% свого оплачуваного робочого часу та обмеження навчального навантаження до 30% загального робочого часу.

Але викладачі, які не бажають проводити наукову роботу, зможуть визначити максимальне навчальне навантаження в обсязі не більш ніж 60% робочого часу, перейшовши в статус педагогічного працівника.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-06-06 19:55:48