Україна і світ

Велика Британія пропонує юридичну допомогу у створенні військового трибуналу

Великобританія пропонує кваліфіковану підтримку для створення військового трибуналу щодо керівництва Росії за розв’язану війну та військові злочини в Україні.

Про це повідомляє британське видання The Guardian.

Україна запросила Велику Британію приєднатися до міжнародної групи, яка розробляє механізм притягнення до відповідальності. Сполучене Королівство також закликало інші країни G7 також взяти участь.

Уряд Великобританії досі чинив опір пропозиції створення трибуналу, тому що юрисконсульти побоюються, що це підірве існування Міжнародного кримінального суду з його головним прокурором Карімом Ханом, який є громадянином Великобританії.

Створенням спеціалізованого суду займатимуться британський адвокат Філіп Сендс, колишній прем’єр-міністр від лейбористської партії Гордон Браун та уряд України.

Хан виступив проти спеціального трибуналу, заявивши, що він дублюватиме роботу Міжнародного кримінального суду.

Прихильники стверджують, що суд у стилі Нюрнберга необхідний розгляду конкретного злочину агресії і відкриває шлях для судового переслідування політичного і військового керівництва Росії.

Міністр закордонних справ Великобританії Джеймс Клеверлі заявив, що військові злочини Росії не повинні залишатися безкарними. Саме тому Великобританія ухвалила прохання України приєднатися до створення трибуналу, надавши свій юридичний досвід.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Міністерство закордонних справ Великобританії визнало, що Міжнародний кримінальний суд не має юрисдикції щодо злочинів агресії, скоєних в Україні та проти України.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-01-21 10:20:44