Україна і світ

Вадим Сухаревський призначений командувачем Сил безпілотних систем ЗСУ – що про нього відомо

Полковника Вадима Сухаревського призначено командувачем Сил безпілотних систем Збройних сил України.

Про це йдеться в наказі міністра оборони України від 10 червня 2024 року, повідомили в Генеральному штабі ЗСУ.

Які завдання покладено на новопризначеного командувача Сил безпілотних систем ЗСУ та що відомо про його біографію – читайте в матеріалі Фактів ICTV.

Зараз дивляться

Який напрям очолив Вадим Сухаревский

Напрям, який очолив полковник Сухаревський, – це безпілотні системи та розвиток застосування дронів українськими воїнами.

Вадим Сухаревський був заступником головнокомандувача ЗСУ Олександра Сирського з 10 лютого 2024 року.

До призначення він був командиром 59 окремої мотопіхотної бригади імені Якова Гандзюка, у складі якої діє один із найкращих підрозділів застосування БпЛА  – ротно-тактична група Птахи Мадяра.

– Бути командиром на війні та взагалі в армії – це шалена відповідальність. Для мене відлік війни розпочався у 2014 році. Вона не припинялася ні на день. 24 лютого 2022 року стало апогеєм ненависті Росії до України, – зазначив Вадим Сухаревський.

Біографія Вадима Сухаревського – основні факти

Вадим Олегович Сухареський народився 6 жовтня 1984 року у місті Берегове Закарпатської області.

Закінчив Мукачівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою.

З лютого до жовтня 2004 року брав участь у миротворчій місії в Іраку у складі 6 окремої механізованої бригади. Брав участь у триденній битві за Ель-Кут з бойовиками Армії Магді, під час якої українські сили відстояли об’єкти у провінції Васит, які були передані під їхню охорону.

Після повернення з Іраку Сухаревський вступив у Львівський інститут Сухопутних військ Національного університету Львівська політехніка за спеціальністю Бойове застосування та управління діями аеромобільних підрозділів, який закінчив 2009 року.

В 2011 році старший лейтенант Сухаревський був призначений командиром аеромобільної роти 80 окремого аеромобільного полку. Відзначений як один з двох кращих командирів рот полку.

Вадим Сухаревський захищає Україну від початку російського вторгнення на Сході у 2014 році:

  • 13 квітня 2014 року взяв участь у першому бою війни на Донбасі біля Семенівки (в районі Слов’янська). Він відкрив вогонь із великокаліберного кулемета на бронетранспортері по бойовиках Ігоря Гіркіна і підтримав бійців спецпідрозділу СБУ Альфа. Після цього російські найманці відступили. У бою брали участь лише шість бійців Альфи та БТР Сухаревського.
  • 16 серпня 2014 року був поранений у бою під Красним.
  • З 2014 до 2016 року навчався в Національному університеті оборони України імені Івана Черняховського.
  • 2016 року призначений командиром 1 лінійного батальйону 36 бригади морської піхоти. Виконував завдання на Маріупольському напрямку.
  • У червні 2020 року отримав звання підполковника.
  • 2021 року призначений начальником штабу 35 окремої бригади морської піхоти імені контр-адмірала Михайла Остроградського.
  • У лютому 2022 року призначений командиром 59 окремої мотопіхотної бригади імені Якова Гандзюка.
  • Влітку 2022 року Сухаревський очолив наступ на ділянці фронту між Миколаєвом і Херсоном. Підрозділи Сухаревського одними з перших увійшли в Херсонську область під час наступу на ворога і прорвали російську оборону. На полі бою підлеглі Сухаревського проявляли винахідливість і вдавалися до нестандартних підходів. Зокрема, модифікували акумулятори у дронах DJI Mavic, щоб коптери могли долати більшу відстань.
  • 9 листопада 2022 року бригада Сухаревського зайняла село Зелений Гай, завдяки чому Херсон став досяжний для артилерії.

Полковник Вадим Сухаревский  – нагороди

Найвища нагорода Вадима Сухаревського – звання Героя України  з врученням ордена Золота зірка. Сухаревський отримав її у червні 2022 року за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України.

Полковник Сухаревский також має декілька орденів:

  • Орден Богдана Хмельницького III ст. (19 липня 2014) — за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України.
  • Орден Народний Герой України (2 серпня 2015).
  • Орден За мужність III ст. (4 грудня 2020) — за особисті заслуги у зміцненні обороноздатності Української держави, мужність і самовіддані дії, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, зразкове виконання військового обов’язку.
  • Орден За мужність II ст. (14 квітня 2023) — за особисту мужність, виявлену у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, самовіддане виконання військового обов’язку.

У квітні 2023 року на честь Сухаревського назвали вулицю в рідному Береговому.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-06-10 22:15:01