Україна і світ

В Україні вперше винесли вирок за депортацію цивільного населення з Криму

Кримську суддю заочно засудили за депортацію кримчанина з території тимчасово окупованого півострова. 

Про це повідомляє прокуратура АР Крим та міста Севастополя. 

Суддю визнано винною у порушенні законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України). 

Зараз дивляться

Після окупації півострова вона перейшла на службу до незаконно створених судових органів та обійняла керівну посаду “голови Армянського міського суду Республіки Крим”. 

Засуджена брала безпосередню участь в реалізації злочинної політики держави-окупанта, спрямованої на зміну демографічного складу населення у Криму.

– Суддя достовірно знала, що з 2014 року жителі Криму мають статус осіб, які перебувають під захистом міжнародного гуманітарного права. Всупереч цьому вона ухвалила рішення про видворення громадянина України з території тимчасово окупованого півострова, – йдеться у повідомленні. 

За даними слідства незаконне рішення було мотивоване нібито відсутністю дозвільних документів та недотриманням “правил перебування на території Російської Федерації”.

Однак жодні додаткові дозволи окупаційної адміністрації РФ в Криму для проживання громадян України на тимчасово окупованій території півострова за національним законодавством не передбачені.

– Це перший в Україні вирок за депортацію цивільного населення з окупованого півострова. Свого роду прецедент у національній правовій системі. Ми бачимо, як послідовна та наполеглива робота органів правопорядку автономії руйнує міф про “безкарність окупаційної влади в Криму”, – розповів керівник прокуратури АР Крим та м. Севастополя Ігор Поночовний. 

Як зазначили в прокуратурі, наразі ще 3 обвинувальні акти про аналогічні злочини розглядаються судами.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

До Міжнародного кримінального суду скеровано 3 інформаційні повідомлення з доказами масового видворення громадян України з тимчасово окупованого півострова, насильницького переміщення жителів Криму на материкову частину України, депортації кримських в’язнів до місць позбавлення волі на території РФ. 

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-03-30 20:37:00

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин