Суспільне мовлення

Утворювалися рани: в львівському Охматдиті прооперували дитину з надмірним потовиділенням рук та стоп

У львівському Охматдиті прооперували 13-річну дівчинку з надмірним потовиділенням рук та стоп. Через захворювання у дитини утворювалися ерозії і некрози шкіри та глибокі тріщини. Історію лікування пацієнтки розповіли на Facebook-сторінці медзакладу.

Олександра з Волинської області. Симптоми гіпергідролізу, тобто надмірного потовиділення рук та стоп, у неї проявилися у три роки.

“Ми в Луцьку обійшли всіх лікарів. Одні казали, що це з віком пройде. Інші, що це від нервів і прописували заспокійливе. Але це триває з дитинства і стає все гірше і гірше. Вона не могла в школі, навіть, ручку тримати, писати. Зошити заливало потом. Вона у нас ще й гімнастка. Не зручно тримати спортивні булави, мʼяч. Це дуже їй ускладнювало життя”, — розповіла мама пацієнтки Юлія.

Рани, які утворювалися у дитини. Фото: Львівська обласна дитяча лікарня “Охматдит”

Спершу з донькою приїхали на консультацію до дерматолога, каже Юлія. Згодом в Охматдиті 13-річну Олександру прооперували. Лікарі провели Олександрі двобічну, торакоскопічну симпатектомію.

“Простими словами, дитині виконали перетинання нервових закінчень, які і спричиняють дану патологію. Відтак, якщо немає спотвореного сигналу від нервів до судин — судини приходять у норму, спазму більше немає, вони розширюються та починають добре працювати. Ефект від такого втручання є стовідсотковим і одразу після операції”, — розповів дитячий хірург Микола Микита.

Утворювалися рани: в львівському Охматдиті прооперували дитину з надмірним потовиділенням рук та стоп

У львівському Охматдиті прооперували дитину з надмірним потовиділенням рук та стоп. Фото: Львівська обласна дитяча лікарня “Охматдит”

За його словами, гіпергідроліз трапляється нечасто. У медзакладі додають, що при такому діагнозі можна робити багато процедур.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

“Зокрема, найчастіше роблять ін’єкції ботоксу. Також є спеціальні дезодоранти із різними добавками, сухі антиперспіранти, які блокують потовиділення. Але це все дає тимчасовий ефект, може використовуватися, коли потовиділення не є настільки сильним”, — зазначають у медзакладі.


Джерело: Суспільне мовлення України