Україна і світ

Українські підводні човни Kronos: Жданов оцінив можливість створення підводного флоту України

Підводні човни Kronos виробництва розробників з України були б чудовою технікою для розвідувально-диверсійних робіт і атак по Чорноморському флоту Росії.

Про це на своєму Youtube-каналі розповів військовий експерт, полковник запасу ЗСУ Олег Жданов.

Його попросили розповісти про підводний човен Kronos, який закуповувала Саудівська Аравія для охорони морських трубопроводів, і чи варто використовувати так званий москітний підводний флот для оборони під час російського вторгнення.

Зараз дивляться

За словами Жданова, Kronos – це електричний підводний човен, що має двигун із потужністю 1.2 кВт.

– Може брати на борт до 11 осіб. Екіпаж човна мінімальний це три людини. Може працювати в безпілотному режимі. Максимальна глибина занурення 250 метрів, а за швидкістю точно не скажу, але досить високошвидкісний і маневрений човен, – сказав він.

Військовий експерт наголосив також на тому, що субмарини Kronos є малопомітними не тільки для радарів, а й для ехолотів і сонарів, оскільки корпус човна складається з композиту, а не з металу.

kronos submarine 02

Фото: Highland Systems

Водночас підводний човен має здатність нести як ракети, так і торпеди, що робить із нього ударну техніку, але також може і бути обладнаний розвідувальною апаратурою, щоб вести розвідку, розповів Жданов.

Він також наголосив на тому, що коли екземпляр човна був представлений на виставці в Дубаї, то підводний човен, розроблений українською компанією, зацікавив покупців із Саудівської Аравії. За словами Жданова, на виставку в Дубаї субмарина дісталася своїм ходом.

– Я б зараз взагалі зняв питання підводного морського флоту. Треба повністю переглядати концепцію. Ця війна вносить кардинальні корективи в ситуацію. Концепція москітного флоту була ухвалена до початку масованого вторгнення російських військ в Україну, – додав він.

Військовий експерт вважає, що для ухвалення нової концепції створення українського флоту треба оцінити загрози перед Україною в Чорноморському басейні та спиратися на курс міжнародної політики України в майбутньому.

Водночас Олег Жданов назвав такі підводні човни “шедевром” у плані розвідувально-диверсійної або ударної роботи.

Зазначимо, що підводний човен розробила компанія Highland Systems, що складається з українських розробників.

Ще до повномасштабної війни, 2021 року, міністр оборони України Андрій Таран заявив, що в Україні буде створено “москітний флот”, який складатиметься з великої кількості маленьких, маневрених і швидких суден.

Нагадаємо, на початку лютого 2023 року головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний підтвердив, що Російська Федерація почала використовувати морські надводні дрони в Чорному морі.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Фото: Highland Systems

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-03-17 01:29:18

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин