Львівський портал

Україна підписала безпекову угоду з Данією

У п’ятницю, 23 лютого, Україна уклала угоду про співробітництво у сфері безпеки та довгострокову підтримку. Офіційна церемонія підписання пройшла у Львові. Про це Львівському порталу повідомили в Офісі президента.

Документ у Львові підписали президент Володимир Зеленський та прем’єр-міністерка Данії Метте Фредеріксен.

«Документ закріплює основні компоненти безпекових зобов’язань, наданих Україні Данією, зокрема стосовно довгострокової військової та фінансової допомоги, і визначає пріоритетні сфери двосторонньої безпекової співпраці у військовій і невійськовій сферах, зокрема в політичній, фінансовій, гуманітарній та в галузі реформ», – кажуть в Офісі президента.

Підписана у Львові угода передбачає підтримку з боку Данії на 10 років, тобто до 2034 року включно. Втім документ потім можуть продовжити. У 2024 році Данія надасть Україні військової підтримки щонайменше на 1,8 млрд євро.

Крім того, у данський Фонд на підтримку України, передбачений до 2028 року, заклали 8,5 млрд євро. Ці кошти йтимуть на допомогу у військовій та цивільній сферах.

Угода передбачає постійну військову співпрацю, яка буде зосереджена на військово-повітряних силах і протиповітряній обороні, морській безпеці, розмінуванні, технологіях та безпілотниках, а також інших ключових спроможностях та нагальних потребах України.

245481d6aadd4b15af056844b4cf96f4 1708691969 extra large

«Серед іншого, Данія підтримуватиме зусилля із забезпечення цілісного потенціалу F-16 через авіаційну коаліцію, зокрема шляхом надання винищувачів, боєприпасів, тренажерів та навчання, а також роблячи внесок у довгострокове обслуговування винищувачів і створення належних умов в Україні», – йдеться у повідомленні.

В документі вказано, що при майбутньому збройному нападі Росії на Україну протягом 24 годин мають відбутися консультації для «визначення подальших кроків».

Крім того, угода підтверджує підтримку з боку Данії майбутнього членства України в ЄС і НАТО, зокрема шляхом підтримки планів реформ України та сумісності її Сил оборони й безпеки з Альянсом. Сторони підтверджують, що Україна є невід’ємною частиною євроатлантичної та глобальної безпеки. Україна зі свого боку зобов’язується імплементувати реформи, визначені ЄС, МВФ і НАТО.

Також Данія допомагатиме Україні у протидії російській кіберагресії, кібершпигунству та гібридній війні. Водночас країна продовжить допомогу з відновленням Миколаєва й Миколаївської області.

Повний текст угоди читайте за цим посиланням.

Зазначимо, що Данія – перша країна поза межами G7, із якою Україна уклала безпекову угоду.

Передісторія

На саміті НАТО у липні 2023 року країни G7 погодили декларацію про гарантії безпеки для України. Документ визначає формат підтримки України з боку союзників задля завершення війни, а також стримання чи відбиття будь-якої наступної агресії. Повний його текст можна прочитати за цим посиланням.

Дотепер до декларації G7 про гарантії безпеки для України долучились більше трьох десятків країн. Наприкінці 2023 року Україна почала перемовини й з Євросоюзом щодо «колективних безпекових гарантій».

Втім паралельно Україна веде переговори з дев’ятьма країнами, бажаючи укласти з ними двосторонні угоди щодо гарантій безпеки.

Перший такий документ Україна підписала з Великобританією у січні. Що він передбачає, читайте тут.

Згодом двосторонню безпекову угоду Україна уклала з Францією, а також із Німеччиною.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Джерело: Інформаційна агенція «ЛЬВІВСЬКИЙ ПОРТАЛ»
2024-02-23 16:28:56

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин