Україна і світ

Удар по футбольному полю: чи може це спричинити війну між Ізраїлем та Хезболлою

Близький Схід підготувався до потенційного спалаху насильства після того, як ізраїльська влада заявила, що ліванська ракета влучила у футбольне поле у селі Мадждал-Шамс на контрольованих Ізраїлем Голанських висотах, убивши 12 дітей і підлітків. 

Військові назвали цей ракетний удар найбільш смертоносним нападом на мирних жителів, що викликало побоювання щодо ширшої регіональної війни між Ізраїлем і Хезболлою, пише APNews.

Чи спровокує ракетний удар по футбольному полю масштабну війну між Ізраїлем і Хезболлою

Рада національної безпеки Білого дому заявила, що спілкувалася з ізраїльськими та ліванськими колегами після ракетного удару та працювала над дипломатичним рішенням, щоб “раз і назавжди припинити всі атаки” на прикордонній території між Ізраїлем та Ліваном.

Зараз дивляться

Ізраїльські військові заявили, що в ніч на неділю вони завдали ударів по ряду цілей у Лівані, хоча їх інтенсивність була подібна до місяців транскордонних боїв між Ізраїлем і Хізбаллою, яку підтримує Іран. Хезболла заявила, що також завдала ударів. Повідомлень про постраждалих не надходило.

Журналісти зазначають, що ракетний удар стався, коли Ізраїль і ХАМАС обговорювали пропозицію про припинення вогню, щоб покласти край майже 10-місячній війні в Газі.

Що сталося?

У суботу ракета впала у футбольне поле, де грали десятки дітей і підлітків у друзькому місті Мадждал-Шамс, приблизно за 12 км на південь від Лівану та поруч із сирійським кордоном. За даними ізраїльських військових, 12 людей загинули, ще 20 отримали поранення. Мешканці повідомили ізраїльським ЗМІ, що одна 11-річна дитина зникла безвісти.

– Я відчуваю темряву всередині та зовні. Нічого подібного тут не сталося. Це неможливо пояснити. Я бачив дітей, не хочу говорити, що я бачив, але це жах, справді жах, – сказав житель Анан Абу Салех.

Друзи — це релігійна секта, яка виникла як відгалуження шиїтського ісламу і має громади в Ізраїлі, Сирії та Лівані. За словами Юсрі Хазрана з Єврейського університету, на підконтрольних Ізраїлю Голанських висотах проживає близько 25 000 друзів.

Друзи вважаються одними з найлояльніших громадян Ізраїлю, хоча ті, хто живе на Голанських висотах, мають більш напружені стосунки з владою. 

Ізраїль захопив Голани, стратегічне плато, у Сирії під час Близькосхідної війни 1967 року та анексував його у 1981 році. Значна частина міжнародної спільноти вважає цей район окупованою територією.

У той час як лідери друзів на Голанах визнають вірність Сирії, відносини з Ізраїлем зазвичай хороші.

Що це може означати для загострення війни?

Напади вздовж ізраїльсько-ліванського кордону не досягли межі тотальної війни з початку конфлікту в Газі. Але жертви суботньої атаки можуть підштовхнути Ізраїль до більш жорсткої відповіді.

Прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху заявив, що Хезболла “заплатить високу ціну за цю атаку, яку вона не платила досі”.

Державний секретар США Ентоні Блінкен заявив у неділю, 28 липня, що все свідчать про те, що ракета походила від Хезболли.

Начальник штабу ізраїльських військ генерал-лейтенант Герці Галеві заявив, що була випущена ракета Falaq з 53-кілограмовою боєголовкою, що належить Хезболлі.

Хезболла почала ракетний обстріл Ізраїлю наступного дня після атаки ХАМАС 7 жовтня 2023 року. Ізраїль у відповідь завдав ударів з повітря  по військовій інфраструктурі Хезболли.

Більшість ударів було завдано лише в прикордонних районах, хоча Ізраїль убив керівництво Хезболли та ХАМАС на півночі Лівану. Десятки тисяч людей уздовж кордону евакуювалися.

Як зазначають журналісти, з початку жовтня 2023 року ізраїльські авіаудари в Лівані вбили понад 500 осіб, у тому числі близько 90 мирних жителів. З ізраїльської сторони загинули 22 військових і 24 цивільних.

Хезболла має набагато кращу вогневу міць, ніж ХАМАС.

– Ми, скажімо так, не в змозі зробити це в обох місцях, – розпалювання війни на півночі Ізраїлю в той час, як вона ведеться в Газі, перевантажить війська, – сказав дослідник Міжнародного інституту боротьби з тероризмом Барак Бен-Зур.

У Лівані почали готувався до нового вогню з боку Ізраїлю. Національна авіакомпанія Лівану оголосила, що відклала прибуття семи рейсів до Бейрута до ранку понеділка, не пояснюючи причини.

Тимчасовий прем’єр-міністр Наджиб Мікаті провів термінові розмови з дипломатами та політиками, повідомили в його офісі.

– Я сумніваюся, що удар буде, але немає нічого надуманого, коли мова йде про ворога, — сказав Абдалла Далал, житель прикордонного з Ліваном села Чебаа.

Ізраїльські офіційні особи заявили, що ракета, яка влучила в Майдал Шамс, була випущена неподалік.

На думку журналістів APNews, будь-який конфлікт може залучити Іран, який попередив Ізраїль, що реакція на удар по Голанських висотах призведе до “безпрецедентних наслідків”.

Тіньова війна між Іраном та Ізраїлем вибухнула у квітні, коли Іран запустив 300 ракет і безпілотників по Ізраїлю, більшість із яких було перехоплено, у відповідь на вбивство іранського генерала.

Генсек ООН закликав усі сторони до максимальної стриманості.

Як це може вплинути на війну в Газі?

Єгипетський чиновник, за умов анонімності, заявив, що атака на Голанських висотах може надати терміновості переговорам про досягнення угоди про припинення вогню в Газі.

– Обидва фронти пов’язані. Припинення вогню в Газі призведе до припинення вогню з Хезболлою, – сказав він.

У своїй заяві міністерство закордонних справ Єгипту закликало всіх впливових міжнародних гравців “негайно втрутитися, щоб уберегти народи регіону від подальших катастрофічних наслідків розширення конфлікту”.

Офіційні особи Сполучених Штатів, Єгипту та Катару зустрілися в неділю, 28 липня,  з представниками Ізраїлю в Римі в рамках останнього поштовху до угоди.

Керівник ізраїльського розвідувального агентства Моссад Давид Барнеа повернувся додому, і переговори продовжаться найближчими днями, повідомили в офісі Нетаньяху.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-07-28 22:45:08