Україна і світ

Учені з’ясували, що невеликий струс мозку в майбутньому здатен спровокувати деменцію


Команда вчених Кембриджського університету під час дослідження з’ясувала, що незначні травми головного мозку, отримані в молодому віці, можуть мати довгострокові наслідки для здоров’я, включно з підвищеним ризиком розвитку деменції.

Дослідження

Під час наукового експерименту вчені проаналізували МРТ-знімки 617 учасників британського дослідження Prevent Dementia, вік яких становив від 40 до 59 років.

Усі учасники пройшли щонайменше три МРТ-сканування і надали інформацію про наявність черепно-мозкових травм (ЧМТ) у минулому.

Зараз дивляться

Результати

Результати показали, що 36,1% учасників пережили хоча б одну травму голови, що викликала короткочасну втрату свідомості.

Ці травми, класифіковані як ЧМТ, пов’язані з підвищеною частотою церебральних мікрокрововиливів та іншими ознаками захворювання дрібних судин мозку.

Крім того, у людей, які перенесли ЧМТ, частіше спостерігалися проблеми зі сном, депресія, порушення ходи і схильність до куріння.

Імовірність проблем із пам’яттю

Особливо важливо, що в учасників, які перенесли ЧМТ у молодому віці, вірогідність проблем із пам’яттю виявилася вищою, ніж у тих, хто страждав на серцево-судинні захворювання, гіпертонію або діабет. Це може вказувати на вищий ризик розвитку деменції.

Невідомі ризики для здоров’я

Дослідники наголошують на необхідності подальшого вивчення довгострокових наслідків черепно-мозкових травм, особливо щодо їхнього впливу на пам’ять і розвиток недоумства.

Вони також зазначають, що їхня робота підкреслює можливі невідомі ризики для здоров’я, які можуть проявитися через роки після перенесеної травми.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело: JAMA Network

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-27 11:46:08