Україна і світ

У ЗСУ з’явився перший наземний робот-пожежник: як він працює

Фото: Міноборони

В Україні допустили до експлуатації у підрозділах Збройних сил України перший пожежний наземний робот.

Про це повідомляють у Міноборони України.

Пожежний наземний робот

Пожежний робот являє собою рухому гусеничну платформу зі спеціальним устаткуванням для подання води під тиском або піни. Оператор може керувати роботом дистанційно з безпечного місця. Потік рідини також можна регулювати дистанційно.

Зараз дивляться

Робот-пожежник працює на відстані до 2 км від оператора на відкритій місцевості і до 400 метрів на бездоріжжі. Зображення з місця пожежі оператор робота отримує з відеокамери, яка встановлена на платформі.

У Міноборони наголошують, що наземний робот-пожежник спочатку розроблявся для потреб цивільних, однак машиною зацікавились й військові. Такий робот може працювати на місцевості, де є боєприпаси, які не вибухнули, або ж наближатися до техніки, яка горить і є ризик вибуху. Тобто робота-пожежника можна використовувати в різних небезпечних для військовослужбовців випадках.

На вимогу військових роботизована пожежна платформа отримала посилену ходову частину, збільшено дальність управління і час автономної роботи, зауважують в Міноборони.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Завдяки гусеничному шасі робот-пожежник може проходити складний рельєф, переїжджати уламки, які горять, а також працювати при екстремальних температурах і за допомогою водомета створювати так звану водну стіну.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-15 11:51:05