Україна і світ

У пенісах чоловіків з еректильною дисфункцією виявили мікропластик – дослідження

Нове дослідження показало, що однією з причин еректильної дисфункції може бути мікропластик у пенісі. Результати були опубліковані в Міжнародному журналі досліджень імпотенції.

Що таке мікропластик

Це пластмасові частинки розміром менше п’яти міліметрів. Пластик зазвичай використовують для флаконів  косметичних і гігієнічних засобів.

Проте найчастіше мікропластик утворюється з уламків більших шматків пластику, що розпадаються під впливом фізичних чинників, зокрема ультрафіолетового випромінювання.

Зараз дивляться

Одним із найважливіших джерел мікропластику є звичайний одяг із синтетичних матеріалів. Під час кожного прання у каналізацію вимиваються тисячі дрібних ворсинок пластикових ниток, які врешті-решт потрапляють у довкілля.

За останні 70 років людство вимило приблизно понад п’ять мільйонів тонн пластикових мікроволокон. Однак крихітні пластмасові частинки становлять серйозну загрозу для здоров’я людини

Ймовірна причина імпотенції – мікропластик

Автор нового дослідження  Ранджіт Рамасамі вирішив з’ясувати, чи може мікропластик також бути присутнім у пенісі. Адже він так само, як і серце, перекачує кров.

Вчений відібрав шість добровольців з еректильною дисфункцією, кожен з яких переніс операцію з встановлення імплантату статевого члена.

Проаналізувавши їхні дані, вчений отримав несподівану картину. Мікропластик був всюди, він проник майже в усі куточки тіла – легені і печінку, кровоносні судини і  мозок, статеві органи і навіть сперму.

Дослідник припускає, що крихітні шматочки пластику можуть спричинити безліч проблем. Він вважає, що мікропластик може відігравати певну роль у розвитку безпліддя та зниженні якості сперми.

А після завершення цього дослідження Ранджіт Рамасамі став уникати пластикових пляшок і відтепер  намагається завжди користуватися звичайними тарілками.

Тим часом науковці продовжують досліджувати цю тему, намагаючись краще зрозуміти потенційні ризики та знайти способи вирішення.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-06-20 20:20:22