Україна і світ

У Львові, завдяки багатоетапній операції, врятували єдину ногу 57-річному пацієнту


У львівській лікарні Святого Пантелеймона, задля збереження єдиної – лівої ноги 57-річному пацієнту, хірурги виконали складне багатоетапне оперативне втручання.

Міг залишитися без обох ніг

Варто сказати, що ситуація була надзвичайно складною. Після попередньої ампутації правої ноги через важке ускладнення атеросклерозу судин, у чоловіка розвинулася інфекція, яка вразила і ліву ногу – єдину, що залишилася.

Хірурги спершу виділили клубову та глибоку стегнову артерії та наклали шунт поза інфекційним вогнищем. Таким чином проклали новий шлях для кровотоку. Після завершення так званого “чистого” етапу, перейшли до “брудного” — видалення старого інфікованого шунта.

Історія Леоніда Галендюка надзвичайно драматична.

Ускладнення атеросклерозу судин нижніх кінцівок

На початку весни у Леоніда почалися сильні болі в правій нозі. Він звернувся до лікарні за місцем проживання. Виявилося, що біль викликав атеросклероз судин нижніх кінцівок — поширене хронічне захворювання, за якого в артеріях утворюються бляшки.

Це призводить до важкої недостатності кровообігу. У таких випадках рятує лише операція.

Медики застосували перехресне стегнове шунтування. Тобто, відновили кровопостачання за допомогою штучної судини.

Однак після операції виникли важкі ускладнення і довелося ампутували праву ногу. Ба більше — в шунті розвинулась інфекція, і стан Леоніда дедалі погіршувався. Інфекція поширилася на ліву ногу.

З лихоманкою та набряком  лівої ноги він звернувся за порятунком до судинних хірургів львівської лікарні Святого Пантелеймона.

У нозі зібралося понад літр гною

– Пацієнт поступив із ознаками інфекції в шунті. Вже зібралося понад літр гною, – розповідає завідувач відділення судинної хірургії Андрій Мелень.

За словами хірурга, Леонід потребував негайного втручання для порятунку кінцівки.

Ситуація ускладнювалася тим, що шунт був накладений на єдину життєздатну стегнову артерію, яка також виявилася вражена інфекцією. Тож видалення шунта було ризикованим, бо могло призвести до втрати єдиної опорної кінцівки.

Усі ризики виправдалися

Команда хірургів застосувала єдино можливий варіант, хоч довелося, попри успішність операції, виконати ще одне втручання. Адже на контрольному КТ виявили старі нагноєні гематоми заочеревинної ділянки та кукси.

Їх треба було розкрити та дренувати. Це вдалося.

Нині пацієнт вже перебуває вдома. Леонід безмежно вдячний лікарям, а надто — завідувачу відділення судинної хірургії за те, що, попри реальні ризики, лікарі все ж зважилися на складну операцію і  зберегли Леоніду його єдину ногу.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело і фото: Перше медичне об’єднання Львова

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-13 10:50:33