Львівський портал

У Львові трьом дітям провели операції зі вживлення стовбурових клітин

Відомий італійський хірург Роберто Брамбілла спільно із ортопед-травматологами Дитячої Лікарні Святого Миколая Першого медоб’єднання Львова успішно вживили стовбурові клітини трьом українським дітям із порушеннями рухливості кінцівок. Про це йдеться в повідомленні Першого ТМО.

Втручання із вживленням стовбурових клітин — це одна із провідних світових методик регенеративної медицини. І нещодавно вона була вперше застосована і у лікарні святого Миколая. Такий сучасний метод лікування — це шанс для маленьких пацієнтів з опіковими травмами та іншими патологіями збільшити рухливість у кінцівках.

Одна із трьох перших пацієнтів – 17-річна Божена зі Львівщини. Дівчина народилася зі зрощенням променевої та ліктьової кісток, через що долоня її лівої руки була обернена наперед. Це створювало дискомфорт та не давало Божені бути самостійною у побуті. Рік тому команда ортопед-травматологів Лікарні Святого Миколая скорегувала патологію дівчини. А тепер настав час відновити повну активність кінцівки, адже після складної операції нові клітини у ній утворювалися надто повільно. Аби пришвидшити одужання Божени, керівник напрямку регенеративної медицини у одній із лікарень Італії Роберто Брамбілла запропонував застосувати новий метод — вживлення стовбурових клітин у ділянку руки, яка потребує відновлення.

«Рідкісне втручання провели у кілька етапів. Спершу — методом ліпосакції хірурги забрали зі стегнової ділянки пацієнтки жирову тканину та відділити від неї так звані мезенхімальні стовбурові клітини. Потім — вживили їх у раніше прооперовану ділянку руки. Стовбурові клітини неабияк ефективні у таких випадках, адже мають здатність трансформуватися у будь-який інший тип клітин, що в свою чергу пришвидшує процес відновлення тканин руки. Для Божени ця операція надзвичайно важлива. Після смерті мами дівчину самотужки виховувала її бабуся. І нині вже Божена прагне стати опорою для найріднішої людини», – йдеться в повідомленні.

Інші два втручання лікарі виконали дітям із післяопіковою та травматологічною патологіями. Ці маленькі пацієнти теж із нетерпінням чекають на швидше покращення рухливості кінцівок.

В медзакладі додають, що регенеративна медицина — один із найсучасніших у світі напрямків лікування глибоких ран та пошкоджених тканин, позаяк дозволяє їх відновлювати без особливо складних хірургічних втручань.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Джерело: Інформаційна агенція «ЛЬВІВСЬКИЙ ПОРТАЛ»
2024-01-10 17:10:35

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин