Україна і світ

У Львові прооперували 8-річну дівчинку з рідкісною хворобою кишківника

Фахівці львівської лікарні Святого Миколая прооперували 8-річну дівчинку з рідкісною вадою кишківника — хворобою Гіршпрунга.

Вроджена вада

8-річна Таїса з Рівненщини, яка все своє життя страждала від закрепів і нудоти та не могла самостійно ходити в туалет, нарешті отримала шанс на нормальне життя.

Проблеми з кишківником почалися, коли дівчинці було лише два роки. Відтоді її турбувала кишкова непрохідність, яку доводилося лікувати тричі на рік у медзакладі.

Зараз дивляться

Сувора дієта, процедури та ліки не допомагали, а будь-яка фізична активність викликала біль і нудоту.

Мама Таїси знайшла в інтернеті жінку, дитина якої також страждала від подібних симптомів. Однак в Лікарні Святого Миколая хворобу вилікували.

Рідкісна хвороба Гіршпрунга

Після ретельного обстеження маленької Тах хірурги відсіяли хибні діагнози та встановили хворобу Гіршпрунга.

Вроджена вада виникає через відсутність нервових клітин у ділянці товстої кишки та впливає на процес нормального випорожнення.

Аналіз зразка тканини показав, що приблизно 15% товстої кишки бракувало нервових вузлів та волокон.

— Оскільки захворювання вроджене, то боротися нам доводиться з природою. А з природою боротися непросто. Утім ми маємо успішний досвід допомоги пацієнтам з цією рідкісною недугою, — розповіла Галина Курило, кандидатка медичних наук та хірургиня Лікарні Святого Миколая.

Операція, яку виконали львівські лікарі, провели мініінвазивно, через чотири проколи в животі по 5 мм. Медики видалили уражену ділянку кишківника, а здорові частини з’єднали між собою.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

На другий день після операції Таїса змогла самостійно сходити в туалет. Наразі дівчинка повністю здорова. Незабаром вона зможе здійснити свою давню мрію — з’їсти піцу.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-07-24 11:38:06