Суспільне мовлення

У Львові до травмпунктів продовжують поступати люди з переломами та забоями через ожеледицю

До лікарні святого Луки Першого ТМО Львова звернулися 42 пацієнти з переломами плечових та променевих кісток рук через ожеледицю. В середньому вік пацієнтів становить від 30 до 60 років.

Більше про вуличні травми дізнавалося Суспільне.

50-річного Івана Качмарика зі Львівщини госпіталізували у травматологічне відділення лікарні св. Луки. Чоловік каже, через закритий перелом лівої ноги довелося робити операцію.

“Йшов з роботи, послизнувся, упав і так сталося на вулиці”, — каже пацієнт.

Іван Качмарик. Фото: Суспільне Львів

Усього за минулу добу, 29 листопада, до Першого медоб’єднання Львова звернулося 69 пацієнтів. Трьох з них госпіталізували, розповідає завідувач відділення невідкладної медичної допомоги лікарні св. Луки Назар Стельмах. За його словами, здебільшого пацієнти звертаються із переломами плечових чи променевих кісток рук. У деяких пацієнтів — забої м’яких тканин.

“На рівні невідкладної медичної допомоги пацієнтів консультує черговий травматолог, після чого їм проводиться рентгенографія. І безпосередньо сам травматолог вирішує: чи це пацієнт, якому можна накласти гіпс і їхати додому надалі на амбулаторне спостереження, чи це складний випадок який потребує хірургічного втручання, і пацієнту рекомендована госпіталізація в травматологічне чи хірургічне відділення”, — говорить Назар Стельмах.

Травмпункт у лікарні Першого ТМО Львова

Травмпункт у лікарні Першого ТМО Львова. Фото: Єлісавета Сілаєва/Суспільне Львів

Лікар-травматолог Юрій Іванишин каже, є декілька порад, які допоможуть уникнути травм при падінні.

“Взуття зимове, тобто яке буде зручне, комфортне, яке відповідно буде вас утримувати на поверхні слизькій щоб ви не впали. Додатково потрібно пам’ятати, якщо ви падаєте, то руки мають бути не в кишенях, треба старатися не витягувати руки, прикривати голову, ділянки, які можуть пошкодитися при падінні. Старайтеся падати на бік і при потребі звертайтеся в травмпункт”, — каже лікар-травматолог Юрій Іванишин.

Адвокатка Марта Манукян каже, із забоями та більш складними травмами можна навіть звертатися зі скаргами на організацію, яка несе відповідальність за ділянку. Але для цього потрібні певні документи та докази, що людина травмувалася саме через ожеледицю.

“Потрібно звертатися до медичних установ, отримувати довідку, за яких обставин отримано травму, звичайно здійснити фотофіксацію, відеофіксацію з місця подій. За можливості, якщо є свідки, відібрати в них анкетні дані і всі ці документи можна подавати в суд. Є відповідальність за незалежне утримання прилеглої території. Це відшкодування шкоди, яка заподіяна, це є витрати на лікування, це моральна шкода і втрачений заробіток, якщо людина не працювала”, — пояснює адвокатка.

Комунальник посипає стежку

Комунальник посипає стежку. Фото: Суспільне Львів

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

У перший день негоди, 28 листопада, до травмпунктів звернулися 87 людей.


Джерело: Суспільне мовлення України