Львівський портал

У ГУР заперечують закиди Росії, що терористи їхали в Україну

Українська воєнна розвідка назвала маячнею звинувачення Росії у тому, що терористи після стрілянини у Підмосков’ї втікали в Україну, і що така версія «не витримує жодної критики». Про це заявив представник ГУР Андрій Юсов 23 березня в етері національного телемарафону.

«Абсолютно брехлива заява, маячня. Версія про те, що виконавці теракту втікали у бік України не витримує жодної критики. Для цього не треба бути експертом з питань безпеки. Понад два роки триває повномасштабна війна, прикордонні території насичені ворожими військами, спецагентами, представниками спецслужб, силовиками.

Лінія кордону замінована, спостереження ведеться всіма засобами, включно з аеророзвідкою, з обох боків. Такі області як Бєлгородська і Курська взагалі зараз є зоною активних бойових дій після останніх подій. І, зрозуміло, ця версія не витримує критики, це розуміють усі у світі, крім, можливо, зазомбованого російського населення», – сказав він.

За словами Юсова, знаходження нібито «українського сліду» у теракті в Crocus City Hall якраз є «почерком російських спецслужб». Сіючи паніку та істерію, путінський режим буде ще більше посилювати свій контроль над росіянами.

«Зараз є всі ознаки того, що ми маємо справу саме з такою діяльністю російських спецслужб. Далі, цілком імовірно, буде нагнітання істерії, закручування гайок і ліквідація навіть формальних залишків громадянських прав і свобод», – додав Андрій Юсов.

Натомість на міжнародній арені Росія зараз намагатиметься позбутися свого образу країни-агресора і робити з себе жертву. При цьому представник української розвідки наголосив, що Москва, отримавши попередження, не зробила нічого, аби унеможливити виникнення цього теракту, або ж сама причетна до його організації.

У ГУР впевнені, що такі дії Москви не матимуть помітного впливу на перебіг війни.

Передісторія

Ввечері 22 березня в концертному залі Crocus City Hall у підмосковному Красногорську сталася стрілянина під час концерту гурту «Пікнік». Кількість жертв щоразу зростала, відомо про десятки загиблих і поза сотню поранених.

За даними, які публікують росЗМІ, станом на ранок 23 березня відомо про 115 загиблих, ще понад 120 людей перебувають у лікарні.

В Головному управлінні розвідки Міноборони України кажуть, що цей теракт є свідомою провокацією режиму Путіна, про яку раніше вже попереджала міжнародна спільнота.

В українському МЗС теж категорично відкинули звинувачення, що почали лунати від російських офіційних осіб, щодо нібито причетності України до стрілянини в концертному залі «Крокус».

У Білому домі заявили, що немає ознак причетності України до цього теракту. Згодом у США заявили: мають дані, які свідчать, що його влаштували представники ІДІЛ. При цьому Москву ще раніше попереджали про цю загрозу.

Тим часом заступник голови Ради безпеки РФ Дмітрій Медведєв каже, що «якщо буде встановлено, що це терористи київського режиму» причетні до стрілянини, їх треба «безжально знищити як терористів».

Більше того, російські пропагандисти показали на телеканалі НТВ діпфейк із секретарем РНБО Олексієм Даніловим, намагаючись переконати, що нібито Україна причетна до теракту.

Зранку 23 березня російські пропагандистські ЗМІ, посилаючись на ФСБ, повідомили, що Владіміру Путіну доповіли про затримання 11 осіб, які нібито брали участь у теракті в підмосковському «Крокус Сіті Хол», мали «контакти в Україні» та рухалися у бік України.

Паралельно з цим все більше російських високопосадовців й депутатів одноголосно стали пов’язувати теракт у Підмосков’ї з Україною й закликати до «належної відповіді на полі бою».

Сам Владімір Путін вийшов із заявою лише через пів доби після теракту. Він теж говорив, що виконавці теракту нібито втікали в Україну, пообіцяв «справедливе покарання для замовників», а також заявив про необхідність «об’єднувати зусилля з іншими країнами в боротьбі з міжнародним тероризмом».

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Джерело: Інформаційна агенція «ЛЬВІВСЬКИЙ ПОРТАЛ»
2024-03-23 16:19:45

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин