Україна і світ

Туреччина обмежила транзит санкційних товарів до Росії – Bloomberg

Туреччина різко припинила транзит санкційних товарів до Росії, оскільки Європейський Союз і США чинять тиск на союзників, вимагаючи підтримати заходи, запроваджені у зв’язку з повномасштабним вторгненням РФ в Україну.

Як пише Bloomberg з посиланням на високопоставленого турецького чиновника, уряд розпорядився припинити транзит таких товарів через Туреччину з 1 березня відповідно до санкцій.

– Система оформлення вантажів у Туреччині просто перестала працювати, – сказала для Bloomberg Катерина Лазуткіна, співвласниця Vendor Cargo, московської компанії з доставки вантажів “від дверей до дверей”, митного оформлення та загальних вантажоперевезень, яка працює через Туреччину.

За її словами, митна система тепер блокує товари, призначені для Росії.

Зараз дивляться

За останній рік Туреччина стала одним із притулків для російського багатства і центром пошуку товарів, чому сприяли особисті стосунки між Путіним і президентом Реджепом Таїпом Ердоганом. Експорт Туреччини в Росію зріс до $9,3 млрд у 2022 році з $5,8 млрд роком раніше, що ілюструє труднощі, з якими зіткнулися США і ЄС у створенні єдиного фронту проти Путіна.

Позиція Туреччини пов’язана з розширенням санкцій ЄС проти Росії, сказав Мустафа Бояджіоглу, головний виконавчий директор митно-брокерської компанії Subasi, що базується в Стамбулі, підтвердивши факт блокування.

Він додав, що не було ні офіційного оголошення, ні перехідного періоду, що викликало замішання серед компаній.

– Ми чули, що рішенням може бути відправлення продукції спочатку в країни, на які не поширюються санкції, наприклад, у країни Центральної Азії… Не повинно бути проблем із продукцією, яка спочатку була імпортована в Туреччину, а потім відправлена в Росію, але ми навіть не впевнені в цьому, оскільки обмеження, схоже, залежать від походження, – сказав Бояджіоглу телефоном.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

При цьому російські вантажовідправники все ще сподіваються, що ситуація нормалізується, сказала Bloomberg телефоном Валерія Савенкова, комерційний директор московської компанії Transasia Logistics, яка здійснює перевезення з Туреччини.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-03-11 03:13:03

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин