Традиційні українські страви на Новий рік 2025
Цьогорічні новорічні та Різдвяні свята мають ще більше нас згуртувати. І це дуже класно можна зробити саме через їжу, вважає шеф Євген Клопотенко. Адже їжа – це особлива часточка української культури.
Меню на Новий рік 2025
Пропонуємо зробити це Різдво та Новий рік 2025 суто українськими, приготувати страви, якими частували бабусі, або й спробувати їх вперше.
І геть з України оті совєтські олів’єшки та бутерброди зі шпротами, що виникли через дефіцити та бідність.
Традиційні українські страви на Різдво і Новий рік 2025: кутя з пшениці
Різдво починається з куті. Ця страва вшита у наше ДНК. Пшениця супроводжувала українських хліборобів усе життя.
Тому й на Різдво готували смачну солодку страву, яка уособлювала добробут українських родин. Саме добробут українців завжди дратує “визволителів”. Отже покажемо їм!
Інгредієнти
- 350 г пшениці
- 50 г волоських горіхів
- 50 г родзинок
- 50 г запареного маку
- 1 ч. ложка лимонної цедри
- 2 ст. ложки лимонного соку
- мед – до смаку
Приготування
- Пшеницю промийте. Залийте водою та варіть 1,5-2 години. На 350 г пшениці вам знадобиться 1,4 л води, тобто співвідношення має бути 1:4.
- Мак викладіть у миску, залийте окропом на 15 хвилин, злийте воду. Запарений мак розітріть у макітрі чи ступці. Чудово для перетирання маку підійде блендер зі спеціальною насадкою. У такому разі мак можна навіть не замочувати, а молоти до того часу, поки не почне утворюватися макове молочко.
- Подрібніть волоські горіхи. Тут блендером краще не користуватися, бо можна проґавити і перебити горіхи до стану борошна, а це нам не потрібно.
- У велику миску викладіть зварену пшеницю і додайте подрібнені горіхи та мак, всипте родзинки та додайте мед до смаку.
- Натріть у миску лимонної цедри та вичавіть лимонний сік. Це додасть куті трохи кислинки та неймовірного цитрусового аромату.
- Добре все перемішайте і додайте теплої води до бажаної консистенції.
Традиційні українські страви на Різдво і Новий рік 2025: пундики
Багато хто з нас у дитинстві вередував над їжею, а бабусі казали, їж, бо пундиків немає. Що то за пундики, з чим їх їдять? А ось і рецепт.
Інгредієнти
Для тіста:
- 3 великі картоплини
- 1 яйце
- 2 ст. л. борошна (+для підпилу)
- 10 г пресованих дріжджів
- дрібка цукру
- 1 л соняшникової олії для фритюру
- сіль до смаку
Для начинки:
- 250 г печінки курячої
- 1 цибуля ріпчаста
- 2 ст. л. соняшникової олії
- сіль – до смаку
Приготування
- Візьміть три великі картоплини, добре помийте, залийте водою, посоліть та зваріть “у мундирі” до готовності. Потім викладіть на тарілку, залиште повністю охолоджуватися та очистьте від шкірки. Картоплю перекрутіть через м’ясорубку.
- Помийте курячу печінку, перекладіть в каструлю, налийте води, посоліть та варіть 10 хвилин. Потім трішки охолодіть і теж перекрутіть через м’ясорубку.
- Цибулю очистьте, наріжте дрібним кубиком та посмажте на пательні з соняшниковою олією до м’якості. Викладіть на пательню перекручену печінку. Все перемішайте, посоліть та поперчіть до смаку.
- Додайте до картоплі борошно, пресовані дріжджі, одне яйце та дрібку цукру. Замісіть тісто, яке не липне до рук та на 1,5 години поставте його в холодильник, щоб воно піднялося.
- Вийміть тісто з холодильника. Почніть формувати пундики: спочатку зробіть з тіста невеличкі кульки, розкачайте у невеличкі кружальця, всередину покладіть начинку з печінки. Ретельно зліпіть краї тіста та зробіть з нього кульку. От пундик майже і готовий.
- Налийте у фритюрницю чи каcтрулю з високими стінками 1 л соняшникової олії, добре розігрійте її.
- Дочекайтеся, поки олія не почне потріскувати й лише тоді опускайте по черзі пундики в ємність. Зменште вогонь і смажте далі на середньому вогні до золотистого кольору, щоб тісто добре пропеклося, а ззовні пундик не згорів.
- Перекладіть пундики на тарілку з паперовим рушником, який одразу вбере всі залишки олії. Подавайте до столу з улюбленим соусом.
Традиційні українські страви на Різдво і Новий рік 2025: крученики з курячого філе
На Новий рік та Різдво господині часто готують крученики або ж завиванці, начиняючи їх смачнющими начинками.
Інгредієнти
- 700 г курячого філе
- 150 г чорносливу
- 100 г волоських горіхів
- 2-3 ст. л. олії
- до смаку сіль та перець
Для соусу:
- 1 морква
- 1 цибуля
- 1 гілочка розмарину
- 2 ст. л. томатної пасти
- 150 мл води
- 2 ст. л. олії
- сіль та перець – до смаку
Приготування
- Розігрійте духовку до 180 градусів.
- Куряче філе наріжте на шматочки. Викладіть їх на дошку, накрийте харчовою плівкою та відбийте молотком. Робіть це обережно, аби філе не порвалося. Посоліть та поперчіть з обох боків.
- Подрібніть чорнослив та волоські горіхи.
- Викладіть начинку на шматочки філе та загорніть у рулетики.
- Зв’яжіть кожен рулетик ниткою, аби вони не розкрутилися під час приготування.
- Розігрійте пательню та обсмажте до золотавої скоринки на соняшниковій олії.
- Очистьте моркву та цибулю. Морквину натріть на тертці, а цибулину поріжте кубиками.
- Обсмажте цибулю та моркву на розігрітій пательні з олією до м’якості цибулі. Додайте трохи солі та перцю і томатну пасту. Перемішайте та влийте воду. Тушкуйте, доки вода не випарується.
- Викладіть у форму для запікання крученики та моркву з цибулею. Запікайте 20 хвилин у розігрітій до 180 градусів духовці.
Готуємо українське і дякуємо ЗСУ за можливість зустріти Новий рік 2025 на вільній землі.
Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram
Джерело: Євген Клопотенко
Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-11-20 13:15:00