Суспільне мовлення

Свято роду. У Першому театрі Львова підготували прем’єру “Лунаса”

У Першому театрі Львова готують прем’єру “Лунаса”. Це постановка за мотивами п’єси Брайана Фріла “Танці на Лунасу”. Перші покази відбудуться 23 та 24 червня. Про що ця постановка та які сенси вона транслює, розповів у коментарі Суспільному головний режисер театру Андрій Приходько.

Постановка про події 1936 року, дія відбувається в Ірландії, у переддень свята Лунаси — свята родючості, продовження роду, урочистий початок збору врожаю. За словами режисера постановки Андрія Приходько, за основу взято кельтське свято, яке є відповідником нашого Маковія.

Свято роду. У Першому театрі Львова підготували прем’єру “Лунаса”. Фото: Першого театру

“Пише ірландець, якому болить дуже багато подібного до того, що болить українцям. Питання роду, плоду, коріння, своєї сім’ї. Це важливо в час, коли багато людей втратили свої домівки, втратили ґрунт під ногами, втратили свій рід, рідних, поняття роду, тепла, втраченого раю. В час величезних потрясінь людина беззахисна і людина потребує гарантії залишитися людиною. Зараз важливо зігріти людей. Там є і над чим посміятися, і поплакати, і подякувати роду, своєму дому, і своєму корінню”, — каже режисер прем’єри “Лунаса” Андрій Приходько.

Постановка про родину з п’яти сестер віком від 23 до 40 років та їхнього старшого брата, який впродовж 25 років був місіонером у одній з країн Африки, де мав настановляти людей на католицизм, але переймається вірою місцевих людей.

Свято роду. У Першому театрі Львова підготували прем'єру "Лунаса"

Постановка “Лунаса” у Першому театрі, передпрем’єрний показ. Фото: Першого театру

“Люди сподіваються на традиції, яких їх навчили. Місіонер, який має бути проповідником, ламає ці традиції. Отакий пошук щастя. Ми часто думаємо, що підемо цією стежкою. І це буде до щастя, а виявляється, що до нещастя. А тієї стежки боїмося, а це і є стежка, що веде до щастя”, — каже режисер Андрій Приходько.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Перші покази вистави відбудуться 23 та 24 червня о 18:00.


Джерело: Суспільне мовлення України