Україна і світ

Стало відомо, коли ЄСПЛ оголосить рішення у справі щодо окупації Донбасу

У понеділок, 9 січня, стало відомо, що Європейський суд з прав людини вже прийняв рішення у справі Україна та Нідерланди проти Росії щодо окупації Донбасу.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомила уповноважена у справах ЄСПЛ Маргарита Сокоренко. 

Вона додала, що суд оголосить своє рішення 25 січня.

– Рішенням по прийнятності міждержавної справи Україна та Нідерланди проти Росії. 25 січня 2023 ЄСПЛ публічно оголосить рішення у так званій справі по Донбасу – першій справі щодо захоплення східної України у 2014 році, коли Росія розпочала війну проти України з Криму і Донбасу. І того ж року відкрився юридичний фронт протистояння агресору на міжнародній арені, – сказано у повідомленні.

Сокоренко зазначила, що ця справа стосується адмінпрактики порушень РФ прав людини на тимчасово окупованих частинах Донецької та Луганської областей з 2014 року. У список увійшло, в тому числі, збиття Малайзійського боїнга рейсу МН‑17 у 2014 році над Донбасом.

– Мабуть, як посадова особа маю на цю подію реагувати стримано на кшталт – у разі позитивного рішення для України ЄСПЛ перейде до розгляду справи по суті. Але як юрист, що веде цю справу з 2014 року та знаю скільки зусиль було покладено в цю справу, ЯКУ доказову базу Україна подала і які аргументи були у Росії у відповідь – можу сказати –  ЄСПЛ ПЕРЕЙДЕ ДО РОЗГЛЯДУ ПО СУТІ! – повідомила Сокоренко.

Вона порівняла це з тим, як ЄСПЛ зробив і в іншій міждержавній справі – Україна проти Росії (щодо Криму) в січні 2021. 

– Це буде ще один міжнародно-правовий цвях в труну російських загарбників, – резюмувала уповноважена.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Нагадаємо, Генпрокуратура РФ 22 липня 2021 року подала до ЄСПЛ свою першу заяву проти України. Суд відхилив це клопотання наступного дня. 

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-01-09 16:38:00