Україна і світ

США вжили контрзаходів у відповідь на порушення Договору про СНО Росією

Сполучені Штати вжили законних контрзаходів у відповідь на триваючі порушення Російською Федерацією нового Договору про Скорочення та обмеження стратегічних наступальних озброєнь (СНО-3).

Про це йдеться у повідомленні Державного департаменту США.

– Нібито призупинення Російською Федерацією дії нового Договору про СНО є юридично недійсним. Як наслідок, Росія залишається пов’язаною своїми зобов’язаннями за новим Договором СНО і порушує його, не виконуючи багато з цих зобов’язань, – йдеться у повідомленні.

У Держдепі заявили, що контрзаходи США “повністю відповідають міжнародному праву” і є пропорційними, зворотними і відповідають усім іншим правовим вимогам.

– Міжнародне право дозволяє такі заходи, щоб спонукати державу повернутися до виконання своїх міжнародних зобов’язань, – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що Сполучені Штати заздалегідь повідомили Росію про контрзаходи, а також висловили бажання і готовність Вашингтону скасувати контрзаходи і повністю виконати договір, якщо Росія повернеться до його дотримання.

– Сполучені Штати залишаються готовими до конструктивної роботи з Росією над відновленням виконання нового Договору СНО, – йдеться у повідомленні.

Якими є контрзаходи США?

Сполучені Штати вжили чотири законні контрзаходи у відповідь на триваючі порушення Російською Федерацією нового Договору про СНО. Зазначається, що офіційний Вашингтон продовжить дотримуватися центральних обмежень Договору і виконувати всі свої зобов’язання за новим СНО, які не були включені в ці контрзаходи.

Відповідно, чотири контрзаходи, які вжив Вашингтон в рамках невиконання Росією Договору про СНО:

  • станом на 30 березня США не надали РФ оновлені дані про ядерні об’єкти і сили, які підпадають під дію договору;
  • з 1 червня США не передають Росії оновлену інформацію про статус або місцеперебування об’єктів, які підпадають під дію договору (ракети і пускові установки);
  • США не сприятимуть інспекціям з боку Росії на своїй території і відкличуть візи, видані інспекторам з РФ та членам екіпажів;
  • США не передаватимуть Росії телеметричну інформацію про запуски американських міжконтинентальних балістичних ракет і балістичних ракет підводних човнів.

Нагадаємо, під час звернення до Федеральних зборів РФ, яке відбувалось 21 лютого поточного року, президент Росії Володимир Путін заявив, що його країна “призупиняє” участь у Договорі про СНО.

Примітно, що Держдеп повідомляв ще наприкінці січня 2023 року, що Росія не дотримується умов договору.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-06-02 00:45:25

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин