Україна і світ

Смерть Іщенка у полоні РФ: судмедексперти назвали причину

Захисник Маріуполя та військовослужбовець Азову Олександр Іщенко помер в російському СІЗО після взяття в полон від “закриту тупу травму грудної клітки внаслідок контакту з тупим предметом”.

Відповідну причину смерті встановили судмедексперти, висновок яких поширив заступник командира бригади Азов Святослав Паламар на своїй сторінці у Facebook.

Смерть Олександра Іщенка: що відомо

Як написав Паламар, висновком судмедекспертів було “підтверджено факт чергового жорстокого вбивства українського військовополоненого”. Він додав відповідний документ із погодження дружини закатованого Олександра Іщенка Олени. Сам Олександр мобілізувався до Азову 27 лютого 2022 року.

Зараз дивляться

– Це не просто ще одне цинічне порушення росіянами Женевської конвенції про поводження з військовополоненими. Це удар по людській честі й гідності, по міжнародному праву, по тим принципам та цінностям, які ми відстоюємо на фронті, – написав Паламар.

Як розповів заступник командиру бригади Азов, за результатами судово-медичної експертизи й згідно з довідкою про причину смерті Іщенка, множинні переломи ребер, шок і закрита тупа травма грудної клітки через “контакт із тупим предметом” призвели до смерті захисника Маріуполя.

Олександр Іщенко помер у російському СІЗО

Нагадаємо, 31 липня поточного року стало відомо, що в російському СІЗО помер Олександр Іщенко, який був водієм в Азові та був взяти армією РФ у полон в Маріуполі.

Як повідомив згодом омбудсмен України Дмитро Лубінець, зі слів доньки Іщенка, він помер не 31 липня, а 9 днів до цього. За словами Лубінця, українську сторону про це з боку РФ ніхто не повідомив, як і не надав інформацію про причину смерті громадянина України.

Самому ж Іщенко було 55. Родом він з Маріуполя, був моряком. За кілька днів до повномасштабного російського вторгнення в Україну Іщенко повернувся з рейсу. В Азов Іщенко прийшов 27 лютого 2022 року, де став водієм.

У травні того ж року Іщенко потрапив у полон Росії, а згодом був засуджений в РФ за сфабрикованими справами, оскільки Кремль намагався звинуватити захисників України у тероризмі та спробі повалення влади.

Фото: Дмитро Лубінець

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-07 14:50:06