Україна і світ

Словаччина за запитом РФ затримала військовослужбовця ЗСУ

Словаччина за запитом російської влади затримала військовослужбовця Збройних сил України Альберта Зубриліна, який є громадянином РФ.

Як повідомив речник Міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко, наразі українські дипломати намагаються йому допомогти.

Українське посольство у Братиславі займається захистом інтересів Зубриліна, якого словацькі правоохоронці затримали 14 жовтня на вимогу Росії.

– Враховуючи те, що Альберт Зубрилін є громадянином Росії, консульський доступ безпосередньо до нього з боку українських дипломатів є ускладненим, – сказав Олег Ніколенко.

За словами речника українського зовнішньополітичного відомства, наразі українські дипломати надають Зубриліну сприяння через його дружину, яка є громадянкою України. Дипломати регулярно підтримують з нею контакти.

Ніколенко розповів, що востаннє подружжя спілкувалось 6 грудня. Українські консули пропонували жінці підтримку, щоб вона могла приїхати до Словаччини та зустрітися з чоловіком.

Українська сторона зараз підтримує взаємодію зі правоохоронними органами Словаччини в контексті підготовки до розгляду запиту РФ в суді.

Речник українського МЗС додав, що наразі затриманий Зубрилін має адвоката, а умови його утримання прийнятні.

Ніколенко наголосив, що Міністерство закордонних справ тримає справу українського військовослужбовця на особливому контролі.

За даними журналіста Юрія Бутусова, росіянин має посвідку на проживання в Україні з 2015 року.

– Зі мною зв’язалась Ксенія Зубриліна, громадянка України, і повідомила, що вони одружені з 2013 року, з того часу Альберт постійної проживає на території України, у них двоє дітей, з 2015-го року Зубрилін має посвідку на постійне проживання на території України й має, таким чином, усі підстави на отримання громадянства, – написав він.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело: Юрій Бутусов

Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-12-09 20:08:17

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин