Суспільне мовлення

“Ситуація — неприпустима”: у Міністерстві охорони здоров’я відреагували на скандал у ЛНМУ імені Данила Галицького

У МОЗ України відреагували на скандал, який виник у Львівському національному медичному університеті імені Данила Галицького під час розподілу в інтернатуру. Студенти навчального закладу поскаржилися на сексизм та приниження від ректора університету Бориса Зіменковського і бездіяльність комісії. У Міністерстві пообіцяли розібратись і покарати винних.

Учора, 20 червня, студентка ЛНМУ імені Данила Галицького Марія Грищук опублікувала відео, на яких видно роботу ректора університету Бориса Зіменковського та членів приймальної комісії під час розподілу в інтернатуру. На одному з них ректор називає ім’я студентки Софії Волкодав, яка обрала дитячу хірургію, та коментує, що “з таким прізвищем до дітей не можна”.

На іншому, звертаючись до студентки, яка обрала хірургію, заявляє: “Жінка, а хоче різати…сумне. Я би такої знати не хотів”.

Окрім некоректних висловлювань, дівчина поскаржилась на невчасне донесення інформації до випускників, порушення порядку рейтингового розподілу та те, що студентам вимикали мікрофони, коли вони хотіли запитати щодо організації розподілу та проблем, які виникли.

У МОЗ відреагували на скандал та заявили, що ситуація, яка склалась у виші неприпустима.

“Студенти, наші майбутні медики, які у війну продовжили навчання та планують будувати свою карʼєру в Україні, в жодному разі не мають ставати мішенями для словесного насильства. Будь-які прояви сексизму, словесне насильство, упереджене ставлення чи образи в бік студентів – це ганьба для закладу вищої освіти та його керівництва. Такі дії не залишаться без покарання”, — йдеться у повідомленні.

При Міністерстві вже створили комісію, яка проаналізує та дасть оцінку діям ректора та членів приймальної комісії під час розподілу студентів у інтернатуру. До її складу увійдуть представники керівництва МОЗ та відповідних департаментів. Окрему увагу пообіцяли приділити бездіяльності представника МОЗ, який був присутній на засіданні через відеозвʼязок, однак ніяк не відреагував на поведінку приймальної комісії.

“Міністерство охорони здоровʼя просить вибачення у студентів, які стали учасниками цієї ганебної ситуації. Найближчим часом будуть ухвалені відповідні кадрові рішення. Окрім того, будуть опрацьовані численні скарги студентів даного ЗВО, які стосуються процедури розподілу в інтернатуру загалом”, — додали у МОЗ.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Кореспонденти Суспільного звернулися у приймальню ректора Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького. Там пообіцяли прокоментувати ситуацію завтра, 22 червня.


Джерело: Суспільне мовлення України