Україна і світ

Символ незламної волі: Зеленський про Меморіал пам’яті жертв геноциду кримських татар

Фото: Офіс президента

Президент Володимир Зеленський виступив на відкритті Меморіалу пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу в рамках четвертого саміту Кримської платформи.

Зеленський про Меморіал пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу

– Крим – це не просто територія, це частина нашої душі, це земля, де наші люди жили в мирі та гармонії зі своєю культурою, мовою, традиціями. Ми не просто боремося за повернення Криму – ми боремося за відновлення справедливості, за можливість для кожного кримчанина повернутися додому, у свій Крим, вільний від Росії та страху, – наголосив глава держави.

За його словами, такий самий меморіал, присвячений ушануванню трагедії кримськотатарського народу, колись неодміннол з’явиться і у вільному Криму.

Зараз дивляться

– Це символ незламної волі. Він нагадує нам про три трагічні етапи в історії кримськотатарського народу: анексію Криму Російською імперією в 1783 році, депортацію в 1944 році та окупацію у 2014-му. Але водночас він дає нам надію – надію на майбутнє, – зауважив президент.

Фото: ОП

І висловив упевненість у тому, що Крим неодмінно буде вільним, оскільки світ сьогодні разом з Україною в цій боротьбі.

– План Формули миру – це й план повернення Криму. Це план відновлення прав кримськотатарського народу, прав українців та всіх, хто живе на цій землі. Ми віримо, що цей пам’ятний знак стане місцем, де будуть збиратись і українці, і наші союзники – усі, хто поділяє з нами боротьбу за наш український Крим, усі, хто не має сумнівів: Крим – це Україна! – підсумував президент.

Перший саміт Кримської платформи відбувся 23 серпня 2021 року. Майданчик був ініційований Україною для повернення питання Криму до порядку денного, захисту прав людини в Криму та сприяння деокупації півострова.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Попри зусилля Росії, на перший саміт Кримської платформи зібралися представники 47 країн та організацій.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-11 13:15:35