Україна і світ

Що відбувається з організмом унаслідок 12-годинного голодування — вчені

Провідні британські вчені розповіли, як впливає на здоров’я інтервал у прийомі їжі щонайменше 12 годин.

Різні інтервали

Споживання їжі в обмежені проміжки часу часто використовується для схуднення, а деякі люди збільшують щоденний період голодування до 14 або 16 годин.

– Який би з них ви не обрали, варто дотримуватися його на постійній основі, – радить головний викладач з питань харчування в Університеті Суррея у Великій Британії Адам Коллінз.

Зараз дивляться

Користь для здоров’я кишківника

За словами професора з Королівського коледжу Лондона Тіма Спектора, короткі періоди голодування, як-от відмова від сніданку чи рання вечеря, можуть позитивно впливати на наші кишкові мікроби.

– Мікробам, як і нам, також потрібно відпочивати і відновлюватися в рамках щоденного циркадного ритму, що може бути важливо для здоров’я нашого кишківника, – вважає Спектор.

Тіло кожного по-різному реагує на відмову від їжі, тому Спектор пропонує поекспериментувати, пропустивши сніданок або інше приймання їжі, щоб побачити, як ви почуватиметеся.

Допомога в боротьбі із запаленням

На думку деяких дослідників, інтервальне голодування має потенціал для лікування або запобігання хронічному запаленню.

Науковий експеримент, результати якого було опубліковано в престижному журналі New England Journal of Medicine, показав, що в деяких людей кетони, вироблені під час голодування, покращують здатність клітин пригнічувати запалення і відновлювати пошкодження.

Окреме дослідження, проведене в лікарні Маунт-Синай у США, виявило, що періодичне голодування зменшує вивільнення відповідальних за запалення клітин, званих моноцитами, і переводить його в режим сну.

Крім того, кілька досліджень показують, що інтервальне голодування може допомогти зменшити резистентність до інсуліну в дорослих із надмірною вагою та ожирінням, що може спричинити високий рівень інсуліну та цукру в крові та збільшити ризик розвитку діабету.

Користь для метаболізму

За словами Коллінза, організм краще очищає, зберігає та використовує вуглеводи й жири, коли перебуває в режимі інтервального голодування, тож покращується чутливість до інсуліну, баланс ліпідів (жирів) крові та зменшуються інші фактори ризику серцево-судинних захворювань.

Лікування Альцгеймера та раку

Різноманітні дослідження засвідчили, що інтервальне голодування також може бути корисним для лікування деяких захворювань, зокрема хвороб Альцгеймера та Паркінсона, сповільнення розвитку деяких типів раку, поліпшення відновлення пошкоджених тканин і підвищення спортивних результатів.

Однак учені попереджають, що інтервальні дієти не підходять людям із ризиком розладів харчової поведінки або анамнезом таких розладів. А люди, які мають діабет або інші хронічні захворювання, мають звернутися по медичну пораду щодо будь-якої форми голодування.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-02-04 15:16:31

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин