Україна і світ

Що означає друга категорія обліку у військовому квитку – пояснює адвокат

Українські чоловіки, які проходили службу в армії, мають військовий квиток. Саме цей документ визначає належність його власника до військової служби, служби в запасі та військового обов’язку.

Водночас у військовому квитку вказується категорія, військовий ідентифікаційний номер, група та категорія обліку, склад та профіль підготовки його власника.

Факти ICTV дізнавалися, що означає друга категорія обліку, яка вказується у військовому квитку, та чим вона відрізняється від першої.

Зараз дивляться

Друга категорія обліку: що це означає у військовому квитку

Категорія обліку зазначається у військовому квитку для офіцерів запасу. Запас військовозобов’язаних поділяється на першу і другу категорії:

  • до запасу першої категорії належать військовозобов’язані, які проходили військову службу та здобули під час її проходження військово-облікову спеціальність;
  • до запасу другої категорії належать військовозобов’язані, які не здобули військово-облікової спеціальності під час проходження військової служби або не проходили військової служби, а також військовозобов’язані жінки.

Військовозобов’язані, зараховані до запасу другої категорії, у разі здобуття військово-облікової спеціальності переводяться до запасу першої категорії (крім військовозобов’язаних жінок).

Адвокат юридичної компанії A.S.A. GROUP Валерій Єфремов зазначає, що виходячи із положень законодавства, під категорією військового обліку варто розуміти відношення військовозобов’язаного, який перебуває в запасі, до військової служби та його готовність стати до зброї.

– З точки зору забезпечення обороноздатності країни, даний показник дозволяє військовому комісару зрозуміти готовність конкретного військовозобов’язаного до виконання бойових завдань та/або тривалості навчання та/або бойового залагодження, – додає адвокат.

Відповідно до положень ст. 27 Закону України Про військовий обов’язок і військову службу, до запасу першої категорії належать військовозобов’язані, які проходили військову службу (строкова військова служба, військова служба за контрактом, військова служба у зв’язку із призовом за мобілізацією) та здобули під час її проходження військово-облікову спеціальність.

– До запасу другої категорії належать військовозобов’язані, які не здобули військово-облікової спеціальності під час проходження військової служби або не проходили військової служби, а також військовозобов’язані жінки.

При цьому, якщо під час перебування в запасі військовозобов’язаний отримає військово-облікову спеціальність або пройде навчання (військові збори), такий військовозобов’язаний переводиться до запасу першої категорії, – зазначає Єфремов.

Також адвокат додає, що військово-облікову спеціальність може бути присвоєна виходячи із вищої або професійно-технічної освіти, здобутої військовозобов’язаним.

– Переліки військово-облікових спеціальностей і штатних посад рядового, сержантського і старшинського складу і тарифних переліків посад вищезазначених військовослужбовців затверджено Наказом Міністерства оборони України від 07 вересня 2020 року № 317, – каже Єфремов.

Чим відрізняється друга категорія обліку від першої?

– Ключова особливість другої категорії обліку – те, що військовозобов’язані, які знаходиться в цій категорії не мають жодного уявлення про військовий вишкіл, зброю та збройні сили України в цілому, – зазначає адвокат.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Військовозобов’язані другої категорії обліку, як правило, потребують глибокого та тривалого навчання у випадку мобілізації або вступу на військову службу за контрактом.

– До речі, на місце проходження військової служби, військово-облікову спеціальність, вірогідність призову категорія, в якій перебуває військовозобов’язаний не має ніякого впливу, – підсумовує Єфремов.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-03-06 19:43:23

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин