Україна і світ

Секрет пітона: вчені досліджують змій для лікування хвороб серця людини


Досліджуючи процес перетравлення їжі у пітонів, вчені виявили унікальну здатність, яка може бути корисною для розробки нових методів лікування захворювань людини, зокрема серцевого фіброзу.

Свої висновки науковці опублікували в журналі PNAS.

Таємниця серця пітона

Лабораторія Інституту BioFrontiers — одна з небагатьох у світі, що вивчають неотруйних рептилій з метою покращення здоров’я людини.

Зараз дивляться

Пітони, подібно до елітних спортсменів, мають здорове серце, здатне адаптуватися до екстремальних умов. Нове дослідження мало на меті зясувати,  як це відбувається.

Ситі і голодні: експеримент

Вчені поділили змій на дві групи — ситих і голодних. Перших годували їжею, що складала 25% від їхньої маси тіла, а потім порівнювали їх з іншими пітонами.

Науковці виявили, що у першу добу після поглинання великої здобичі серце пітона збільшується на 25%, а пульс подвоюється.

Це відбувається завдяки міофібрилам — пучкам серцевого м’яза, які допомагають органу розширюватися та скорочуватися з більшою силою.

Приблизно через 7-10 днів після прийому їжі кров стає молочно-білою через циркулюючі жири. Причому вони не шкодять, а навпаки, живлять серцеві тканини.

Такі зміни активують специфічні гени, що прискорюють метаболізм змії в 40 разів. Через два тижні серце повертається до нормального розміру.

Дослідники сподіваються, що подальші експерименти допоможуть визначити, які саме гени і метаболіти сприяють перебудові серцевої тканини.

— Ми виявили, що серце пітона стає менш жорстким та більш енергійним лише за 24 години. Якщо ми зможемо встановити, як він це робить, це допоможе людям, які страждають на фібрози різних органів — причому не тільки серця, а й легень і печінки, — зазначила авторка дослідження.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело: Medicalxpress

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-22 12:38:12