Львівський портал

Росіяни створили діпфейк із Даніловим, щоб звинуватити Україну у теракті в Підмосков’ї

Російські пропагандисти показали на телеканалі НТВ діпфейк із секретарем РНБО Олексієм Даніловим, намагаючись переконати, що Україна «причетна до теракту 22 березня». Про це Львівському порталу повідомили у Центрі протидії дезінформації РНБО.

Скриншот російського діпфейку

Для створення цього фейку росіяни використали кадри з телемарафону за 16 березня. Вони замінили гостя, начальника ГУР Кирила Буданова, на відеопідробку з Олексієм Даніловим.

«Якість діпфейку дуже низька, його штучність кидається в очі з першої ж секунди перегляду, міміка та мовлення Олексія Данілова взагалі не збігаються. Слабка робота російських пропагандистів», – йдеться у повідомленні.

Вустами діпфейка Данілова росіяни хотіли підтвердити, що саме Україна причетна до теракту у концертному залі Crocus City Hall у підмосковному Красногорську, який стався ввечері 22 березня.

Хоча Україна офіційно такі закиди ворога заперечує. США теж заявили, що не бачать ознак причетності України до цього теракту, натомість мають докази, що це скоїли представники ІДІЛ. При цьому американці кажуть, що раніше вже попереджали Москву про такі плани терористів.

Зазначимо, що діпфейк – це один з інструментів штучного інтелекту, який дозволяє створювати переконливі фальшиві відео, аудіо чи фото.

Передісторія

Ввечері 22 березня в концертному залі Crocus City Hall у підмосковному Красногорську сталася стрілянина під час концерту гурту «Пікнік». Кількість жертв щоразу зростала, відомо про десятки загиблих і поза сотню поранених.

За даними, які публікують росЗМІ, станом на ранок 23 березня відомо про 115 загиблих, ще понад 120 людей перебувають у лікарні.

В Головному управлінні розвідки Міноборони України кажуть, що цей теракт є свідомою провокацією режиму Путіна, про яку раніше вже попереджала міжнародна спільнота.

У Білому домі заявили, що немає ознак причетності України до цього теракту. Згодом у США заявили: мають дані, які свідчать, що його влаштували представники ІДІЛ. При цьому Москву ще раніше попереджали про цю загрозу.

Також радник глави Офісу президента України Михайло Подоляк публічно оголосив, що Україна не має стосунку до стрілянини, яка сталась в концертному залі у Підмосков’ї.

В українському МЗС теж категорично відкинули звинувачення, що почали лунати від російських офіційних осіб, щодо нібито причетності України до стрілянини в концертному залі «Крокус».

Тим часом заступник голови Ради безпеки РФ Дмітрій Медведєв каже, що «якщо буде встановлено, що це терористи київського режиму» причетні до стрілянини, їх треба «безжально знищити як терористів».

Зранку 23 березня російські пропагандистські ЗМІ, посилаючись на ФСБ, повідомили, що Владіміру Путіну доповіли про затримання 11 осіб, які нібито брали участь у теракті в підмосковському «Крокус Сіті Хол», мали «контакти в Україні» та рухалися у бік України.

Паралельно з цим все більше російських високопосадовців й депутатів одноголосно стали пов’язувати теракт у Підмосков’ї з Україною й закликати до «належної відповіді на полі бою».

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Джерело: Інформаційна агенція «ЛЬВІВСЬКИЙ ПОРТАЛ»
2024-03-23 14:40:44

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин