Україна і світ

Росія обходить санкції Заходу в поставках газу зі станції Арктик СПГ 2 – Reuters

Фото: Getty Images

Підсанкційний Сполученими Штатами газовий танкер, який цього місяця забрав вантаж з нового російського заводу Арктик СПГ 2, був помічений при перевантаженні з судна на судно, що свідчить про те, що Москві вдається продовжувати частину експорту з цього проєкту.

Як зазначає Reuters із посиланням на моніторинговий сервіс TankerTrackers.com, що у понеділок танкер Піонер здійснив перевантаження на танкер New Energy під прапором Палау, що належить ОАЕ і управляється Індією, на північ від Суецького каналу.

Росія обходить санкції з поставками СПГ

Завод СПГ Арктика 2, який планувався як найбільший в Росії, почав виробляти скраплений природний газ (СПГ) в грудні, але його експорт був ускладнений західними санкціями через російську агресію проти України.

Зараз дивляться

Перевантаження з судна на судно зазвичай дозволяє вивантажувати СПГ з дорогих танкерів льодового класу на дешевші звичайні газовози, але може також ускладнювати відстеження вантажу.

І хоча деякі країни, в тому числі Індія, продовжують купувати російські енергоносії, попри західні санкції, вони іноді остерігаються афішувати цей факт, намагаючись уникнути дипломатичної напруженості.

У п’ятницю Сполучені Штати заявили, що запровадили санкції проти більшої кількості російських юридичних та фізичних осіб через війну в Україні.

Вони також заявили, що Піонер і ще один танкер Asya Energy увійшли в російські води наприкінці липня і вчинили низку “обманних дій у судноплавстві”, зокрема, відключили систему автоматичної ідентифікації суден (АІС).

У повідомленні говориться, що Піонер завантажував СПГ з заводу Арктик СПГ 2 з 1 по 3 серпня.

За даними Державного департаменту США, судно Asya Energy також було зафіксовано комерційними супутниковими знімками під час завантаження СПГ з терміналу “Утрєннєє” на заводі Арктик СПГ 2 з 9 по 11 серпня.

Росія заявляє, що західні санкції є незаконними і запроваджені для того, щоб допомогти американським експортерам СПГ.

Очікувалося, що проєкт Арктик СПГ 2 досягне кінцевого обсягу виробництва 19,8 млн тонн СПГ на рік і 1,6 млн тонн на рік стабільного газового конденсату з трьох технологічних ліній.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Однак проєкт може бути згорнутий через санкції, які ускладнюють пошук газовозів для поставок і доступ до обладнання, необхідного для видобутку газу.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-27 22:07:23