Україна і світ

Росії не вдалося заручитися міжнародною підтримкою під час саміту БРІКС – ISW

Фото: Getty Images

Ухвалення Казанської декларації на другий день саміту БРІКС у Казані, 23 жовтня, продемонструвало, що Росія ще не заручилася міжнародною підтримкою та не створила альтернативну структуру безпеки, яку бажає Кремль.  

Про це кажуть експерти Інституту вивчення війни (ISW).

Саміт БРІКС: РФ не здобула міжнародну підтримку

Зазначається, що у декларації лише один раз згадується повномасштабна війна Росії в Україні. 

Водночас у документі йдеться про те, що всі підписанти мають діяти згідно з принципами Статуту ООН – включаючи положення про повагу до територіальної цілісності.  

Також зазначається, що держави БРІКС вітають відповідні пропозиції посередництва, спрямовані на забезпечення мирного врегулювання війни шляхом діалогу та дипломатії.  

Україна раніше наголошувала, що принципи Статуту ООН є основним шляхом, за допомогою якого вона може досягти миру, і акцентувала на незаконності повномасштабної війни РФ з точки зору міжнародного права. 

У Міністерстві закордонних справ України відреагували на Казанську декларацію, зазначивши, що вона свідчить про те, що Росія не змогла експортувати свої неоімперіалістичні погляди на зміну світового порядку та архітектури глобальної безпеки до країн-учасниць саміту БРІКС.  

У дипломатичному відомстві України також заявили, що декларація свідчить про те, що країни БРІКС не об’єднані навколо війни Росії проти України, ймовірно, через те, що багато з цих країн підтримують принципи Статуту ООН. 

За даними ISW, у Службі зовнішньої розвідки України так само оцінили, що саміт БРІКС не призведе до схвалення міжнародною спільнотою альтернативної системи міжнародних врегулювання, яку хоче Росія. І заявили, що Індія, Об’єднані Арабські Емірати (ОАЕ), Бразилія та Південна Африка виступили проти перетворення БРІКС на антиамериканську коаліцію.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Нагадаємо, що раніше аналітики Інституту вивчення війни говорили про те, що під час саміту БРІКС Путін намагатиметься створити механізми для посилення своїх зусиль у повномасштабній війні проти України.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-24 08:22:27