Україна і світ

Родини полонених десантників зустрілися з представниками Координаційного штабу

У Координаційному штабі відбулася зустріч з родинами військовослужбовців окремої житомирської десантно-штурмової бригади. На запитання близьких відповіли представники Координаційного штабу, Збройних Сил України та Національної поліції.

Про це повідомляє Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими.

Представник Штабу зауважив, що у десантно-штурмових військах після зникнення військовослужбовця службове розслідування обов’язкове лише після загибелі. Якщо захисник не виходить на зв’язок 15 днів, родині видають сповіщення про зникнення. Проте це сповіщення можуть видати і раніше, якщо боєць зник під час бойових дій і про це відомо командиру.

«Якщо є можливість забрати загиблих з поля бою, військові це роблять. Якщо немає – відправляють інформацію в Офіс Уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, який займається пошуком тіл, у тому числі й на підконтрольних ворогу територіях», — сказав він.

Якщо знайдено тіла, відбирають зразки ДНК і проводять порівняння зі зразками рідних. Коли є збіг, близьких у той же день повідомляють про це.

Родичів також цікавило, чому одним полоненим дають подзвонити додому, а іншим ні. Згідно з Женевськими конвенціями усі полонені мають право написати листа рідним і відправити його через Червоний Хрест, але росія дотримується цієї норми лише в окремих випадках. Дзвінки жодними нормами не врегульовані. Якщо комусь вдається подзвонити, то це зазвичай стається завдяки випадку.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо рідні помітили, що особа, перебуваючи в полоні, заходила у свої соціальні мережі, про це треба негайно повідомити в Національне інформаційне бюро, щоби ці дані облікували.

Джерело: Інформаційне агентство АрміяInform
2023-02-17 20:01:25