Україна і світ

РФ утримує 14 тис. наших громадян

Росія незаконно утримує понад 14 тис. громадян України, робота щодо їх повернення є найбільш складною.

Про це агентству Інтерфакс-Україна у кулуарах Молитовного сніданку під патронатом президента, який пройшов у Києві 29 червня, повідомив уповноважений із прав людини Дмитро Лубінець.

– Повертаючи три категорії громадян України – це діти, військовополонені, цивільні – саме по цивільних це найбільш складна робота, – зазначив він, коментуючи повернення з російського полону 10 громадян України, зокрема заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джеляла, священиків Української греко-католицької. церкви Богдана Гелети та Івана Левицького.

Робота над поверненням українців з РФ

Уповноважений пояснив, що у разі цивільних не йдеться про обмін, як у випадку військовополонених, а саме про їх повернення.

Зараз дивляться

– Міняти ми їх не можемо, якихось додаткових впливів на Російську Федерацію у нас немає. У нас немає навіть юридичної бази, на основі якої нам можна проводити цей процес, – додав він.

За словами Лубінця, Україна також докладає всіх зусиль для повернення майже 20 тис. дітей та “десятків тисяч” людей, які вважаються зниклими безвісти.

Він уточнив, що це був перший випадок, коли участь у поверненні українців додому зробив Ватикан, який раніше надавав допомогу лише у випадку дітей.

– Досі вони (Ватикан, – Ред.) нам допомагали з поверненням українських дітей. Ми у прямій комунікації з ними. Я сподіваюся, що саме це повернення стане новою точкою… Можливо, нарешті відкрився новий канал і комунікації, і повернення громадянських українців, – сказав уповноважений з прав людини.

Нагадаємо, що у п’ятницю, 28 червня, з російського полону до України повернули десятьох цивільних громадян.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-06-30 14:26:18

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин