Україна і світ

Реформи – єдиний тест. Комісар ЄС про дату вступу України до Євросоюзу

Комісар Європейського Союзу з питань сусідства та розширення Олівер Варгеї заявив, що говорити про дати вступу України до ЄС передчасно, бо необхідно втілювати реформи.

Про це Варгеї сказав на спільній прес-конференції з віце-прем’єр-міністром з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольгою Стефанішиною у Києві.

Варгеї зазначив, що сьогодні обговорювалися шляхи запровадження семи рекомендацій, потрібних для майбутнього початку переговорів про вступ України до ЄС.

– У порівнянні з будь-якими попередніми реформами, які були втілені в Україні в рамках нашої співпраці, цього разу для України як країни-кандидата існує більше вимог, – каже Варгеї.

Він сказав, що йдеться не лише про ухвалення законодавства, але також й про забезпечення стійкості його функціонування, аби було ясно, що реформи дійсно працюють.

– Це не стосується дат, що у такий-то день ви набудете членства. Це стосується досягнень. Це стосується проходження дуже довгого шляху, проходження усіх кроків на цьому шляху. Ми зараз на стадії країни-кандидата. Зараз треба працювати над сімома пріоритетами, – наголосив Варгеї.

За його словами, Єврокомісія наступного року підготує звіт про виконання Україною семи рекомендацій.

– У той же час робота має продовжуватися. Реформи повинні продовжуватися. І якщо говорити про дати, то я б сказав, що це передчасно. Ми побачимо, як будуть втілені реформи. Це буде єдиний тест. Це може бути раніше, аніж 2024 рік. Це може бути пізніше, аніж 2024 рік. Це не питання. Питання полягає у тому, як і коли це буде втілено. Це має бути виконано як критерій для членства, – заявив Варгеї.

Своєю чергою, Стефанішина сказала, що поділяє позицію Варгеї.

 -У нас на початку 2023 року буде чітка карта реформ, які ми будемо проваджувати для того, щоби у момент, коли політичне вікно можливостей щодо приєднання до Європейського Союзу все ж таки відкриється, щоб ми були до цього готові, – наголосила вона.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Стефанішина сподівається, що на початку 2023 року Україна ”матиме гарні результати, пов`язані з розширенням”.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-09-29 00:03:00

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин